Concediul paternal se inregistreaza in Revisal?

Concediul paternal este reglemenat de Legea nr.210/1999 prind concediul paternal si de Normele metodologice de aplicare a Legii nr.210/1999, aprobate de HG nr.244/2000, care prevad ca tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare.

 

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

 

Concediul paternal se acorda in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat de titularul dreptului.

In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, acesta are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare. Dreptul la majorarea duratei concediului paternal se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.

Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut. Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului, iar in urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura. In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute mai sus. Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.

Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a copilului.

Angajatorul are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare in vederea acordarii concediului paternal.

Concediul paternal se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea.

Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective. Indemnizatia se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza si se include in veniturile impozabile ale salariatului.

Potrivit prevederilor art.51 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul paternal constituie o situatie de suspendare a contractului de munca.

Iar potrivit prevederilor art.3 alin.(2) lit.m) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru.

Prin urmare, angajtorul are obligatia de a aproba concediul paternal solicitat in scris de salariat si de a plati salariatului, din fondul de salarii, o indemnizatie egala cu salariul corespunzator zilelor lucratoare respective. Pe durata concediului paternal contractul individual de munca se suspeneda iar suspendarea se inregistreaza in Revisal.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 5,064 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.