Atentie! 28 februarie 2017 – termen raportare majorare salariu minim in Revisal

Reamintim ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, s-a majorat de la 1250 lei la 1450 lei incepand cu data de 1 februarie 2017, in baza HG nr.1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial nr.15 din 6 ianuarie 2017.

Iar potrivit art.4 alin.(2) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, orice modificare a salariului de baza lunar brut si a sporurilor, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca, se inregistreaza in registrul privat (Revisal) si se transmite catre inspectoratul teritorial de munca in termenul prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Codul muncii prevede la art. 260 alin.(1) lit.a) ca nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2000 lei.

Si HG nr.1/2017 prevede, la art.2 alin.(1), ca stabilirea salariului de baza sub nivelul de 1450 lei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in actul normativ, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.

Iar potrivit prevederilor art.9 alin.(2) lit.e) din HG nr.500/2011, netransmiterea majorarii salariului minim in registru in termenul prevazut mai sus constituie contraventie si se sanctioneza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei.

Prin urmare, angajatorii care au salariati platiti cu salariul minim pe economie au obligatia legala de a majora salariile si de a raporta majorarea salariilor in registrul general de evidenta a salariatilor pana pe 28 februarie 2017.

145-modele si formulare CIM

Contabun.ro va propune lucrarea145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca“ in care gasiti modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizate la zi, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii.

 

(Visited 427 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 1 = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.