Incetarea CIM prin acordul partilor, la initiativa angajatorului – informatii utile si model propunere de incetare

Potrivit art.55 lit.b) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare,  contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de parti.

Prin urmare, contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor, la initiativa  angajatorului sau la initiativa salariatului, la o data convenita de acestea. Partea careia i s-a facut oferta de incetare a contractului individual de munca o poate accepta sau refuza.

Contractul de munca va inceta in baza art.55 lit.b) din Codul muncii la initiativa angajatorului doar daca exista consimtamantul salariatului.

Desi legea nu prevede necesitatea formei scrise a acordului de vointa, totusi, ca si la incheierea contractului, acordul partilor trebuie sa fie consemnat intr-un inscris. Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor este netemeinica si nelegala in lipsa unei dovezi scrise, a intentiei salariatului sau a intentiei angajatorului de a inceta contractul de munca (prin cerere, propunere etc.) si a acordului destinatarului cu privire la incetarea contractului de munca prin acordul partilor.

 

145-modele si formulare CIMVa propunem un model de propunere de incetare a contractului individual de munca cu acordul partilor, la initiativa angajatorului, extras din lucrarea   “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca” in care gasiti toate modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizate la zi, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii.

 

Antetul societatii

Propunere de incetare a contractului individual de munca cu acordul partilor
(Art.55 lit.b) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata)

Stimate domnule/Stimata doamna………………………………….

Avand in vedere prevederile art.55 lit.b) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea.
Avand in vedere ca incheierea contractului individual de munca, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor cu nr. ……… din data de ……………, este rezultatul consimtamantului reciproc al partilor.

Propunem incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor [1],  incepand cu data de ……………………… .

La data incetarii contractului individual de munca cu acordul partilor veti beneficia de ……………………….[2].

 

Data ………….

Reprezentant legal[3],

 

Am luat la cunostinta de prezenta propunere si sunt de acord/nu sunt de acord cu incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor, incepand cu data de ……………………….

……………………………………..
(semnatura salariatului instiintat si data)

 ……

[1] Initiativa incetarii contractului individual de munca cu acordul partilor o poate avea si angajatorul, nu doar salariatul.

[2] Angajatorul, atunci cand propune incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor, poate oferi salariatilor compensatii in conditiile prevazute de contractual individual de munca sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

[3] Potrivit regulilor specifice angajatorului (de ex. Director General, Administrator etc).

…….

In cazul incetarii contractului prin acordul partilor, partile pot stabili in ce conditii intervine incetarea (de ex. plata unei compensati, prelungirea confidentialitatii pentru o anumita perioada dupa incetarea contractului etc.).

(Visited 3,769 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 1 = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.