Poate CIM sa inceteze cu acordul partilor pe durata perioadei de proba?

Intrebare: Daca un salariat care se afla in perioada de proba cere incetarea contractului de munca cu acordul partilor, cum se procedeaza, contractul de munca inceteza cu acordul partilor sau in baza art.31 alin.(3) – incetare contract de munca in perioada de proba?

DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

 

Va recomandam lucrarea “Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare”, actualizata 2017. Gasiti actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, informatii utile, dar si 54 de modele si formulare necesare cu indicatii privind completarea lor. Garantam o lucrare profesionist intocmita.

 

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.55 lit.b) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare,  contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de parti.

Astfel, contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor, la initiativa  angajatorului sau la initiativa salariatului, la o data convenita de acestea. Partea careia i s-a facut oferta de incetare a contractului individual de munca o poate accepta sau refuza.

Contractul de munca va inceta in baza art.55 lit.b) din Codul muncii la initiativa salariatului doar daca exista acordul angajatorului.

Iar potrivit prevederilor art.31 alin.(3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesarea motivarea acesteia.

In baza prevederilor legale mentionate, apreciem ca daca angajatorul este de acord cu solicitarea salariatului de a inceta contractul de munca cu acordul partilor, acesta va inceta de la data convenita de parti, chiar daca salariatul se afla in perioada de proba. In aceasta situatie contractul de munca va inceta in baza art.55 alit.b) din Codul muncii.

Daca insa angajatorul nu este de acord ca incetarea contractului sa intervina cu acordul partilor, salariatul va trebui sa notifice in scris vointa sa de incetare a contractului de munca pe durata perioadei de proba, fara a fi necesara motivarea. In acest sens, salariatul va intocmi un alt inscris, angajatorul fiind obligat sa-i dea curs. In aceasta situatie contractul de munca va inceta in baza art.31 alin.(3) din Codul muncii.

Atentie! O cerere de incetare cu acrodul partilor nu poate fi tratata ca o notificare de incetare a contractului pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, intrucat temeiul de incetare a contractului de munca este diferit.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Perioada de proba: informatii ce trebuie stiute
*[DOC] Model notificare incetare contract de munca in perioada de proba
*Incetarea CIM prin acordul partilor, la initiativa angajatorului – informatii utile si model propunere de incetare

(Visited 846 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 − = four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.