Pauza de masa e obligatorie?

Potrivit prevederilor art.134 alin.(1) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Iar la alin.(3) de la articolul mentionat aflam ca pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Codul muncii nu prevede o durata minima a pauzei de masa. Ca exceptie, o durata minima a pauzei de masa este stabilita in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani. In scopul protectiei securitatii si sanatatii lor, acestia beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate (art.134 alin.(2) din Codul muncii).

Prin urmare, in cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Modul de acordare si durata pauzei de masa se stabilesc intern, prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern, in functie de specificul activitatii. In mod normal pauza de masa nu se include in durata zilnica normala a timpului de munca. Insa, prin dispozitie contrara, favorabila salariatilor, prevazuta in contractul colectiv sau in regulamentul intern, pauza de masa poate fi inlusa in timpul normal de munca. In aceasta situatie, salariatul va fi pontat 8 ore, desi el a beneficiat si de pauza de masa.

RI 2017

 

 

Vezi Regulament intern: model si documente conexe,  documentul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii in unitate.

 

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 2,359 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.