Concediu de odihna: ce se intampla daca salariatul nu solicita concediul

Dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari, potrivit art.144 din Codul muncii.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Iar programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator, conform art.148 alin.(1) din Codul muncii. In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform programarii, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.

Concediul de odihna  se efectueaza in fiecare an avand drept scop refacerea fortei de munca.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Conteaza ordinea in care se dau zilele de concediu de odihna?
*Concediul de odihna poate fi efectuat pe durata preavizului?
*Concediul de odihna in cazul contractului cu timp partial

In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual (art.146 alin.(2) din Codul muncii).

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca (art.146 alin.(3) din Codul muncii).

Asadar, pornind de la cele prezentate mai sus, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat (art.149 din Codul muncii, republicat).

Iar angajatorul are obligatia legala  sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediu.

Daca salariatul a prestat munca, dar nu a efectuat concediul de odihna la care avea dreptul, acest drept nu se pierde, chiar daca concediul de odihna nu a fost efectuat in anul in curs sau in perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul. In cazul in care angajatorul refuza sa acorde acest drept salariatului, acesta se poate adresa instantei in termenul prevazut la art.268 alin.(2) din Codul muncii, republicat, si anume, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.

Angajatorul trebuie sa aiba grija ca salariatul sa-si efectueze concediul de odihna conform programarii, in termenele prevazute de lege. Codul muncii nu prevede o contraventie pentru nerespectarea acestei obligatii, insa, in caz de control, inspectorii de munca pot impune ca abaterile constatate sa fie remediate intr-un timp limitat, precum si sa dispuna masuri atunci cand nu sunt respectate obligatiile legale. In plus, asa cum am precizat mai sus, acele zile de concediu de odihna neefectuate nu se pierd, salariatul putand cere acest drept in instanta.

DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

 

 

Vezi “Lucrarea “Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizata la zi , unde gasesti actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, dar si 54 de modele si formulare necesare si indicatii privind completarea lor.

 

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 2,999 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 4 = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.