Adeverinta de la medicul de familie este obligatorie la angajare?

Potrivit prevederilor art.27 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.

Iar incalcarea obligatiei prevazute la art.27 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, potrivit art. 260 alin.(1) lit.m) din Codul muncii.

In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, si Legea nr.319/2006 a securitatii si santatii in munca prevede la art.13 lit.j) ca angajatorii au obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.

Obligatia angajatorilor sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii este prevazuta si la art.186 din Codul muncii.

Codul muncii, atunci cand vorbim de competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, trimite la legi specilale. Iar actul normativ special care reglementeaza competenta si procedura de eliberare a certificatului medical este HG nr.355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor care, la art.7, prevede ca angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicaii in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Astfel, examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc professional (art.16 alin.(1) din HG nr.355/2007).

Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv (art.16 alin.(6) din HG nr.355/2007).

Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator (art.17 din HG nr.355/2007).

Prin urmare, la dosarul salariatului trebuie sa se regaseasca, obligatoriu, fisa de aptitudine eliberata de medicul de medicina muncii. Angajatorul poate stabilii intern ca salariatul sa prezinte si adeverinta de la medicul de familie, insa aceasta nu inlocuieste fisa de aptitudine eliberata de medicul de medicina muncii.

Specificam ca medicul de familie nu are competenta de a elibera o adeverinta pe care sa scrie apt de munca, ci ca persoana in cauza este clinic sanatoasa si ca este sau nu este luata  in evidenta cu boli cronice sau neuropsihice. Adeverinta de la medicul de familie este solicitata, de obicei, de medicul de medicina muncii.

Daca ti-a placut materialul vezi si Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi, care prezinta actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, dar si 54 de modele si formulare necesare si indicatii privind completarea lor.

DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 7,913 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× two = 18

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.