Plata salariului: cum se procedeaza daca se modifica data platii?

Intrebare: Pentru a modifica data la care se platesc salariile, cum se procedeaza, se intocmesc acte aditionale, se inregistreaza Revisal?

Raspuns: Potrivit prevederilor art.166 alin.(1) din Codul muncii, salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Iar potrivit alin.(4) de la articolul mentionat, intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Astfel, chiar daca nu este vorba de modificarea unui element esential a contractului de munca, elemente prevazute la art.17 alin.(3) din Codul muncii, daca in contractele individuale de munca este stabilita data platii salariului, este recomandabil sa se incheie acte aditionale la contractele de munca. Data la care se plateste salariul trebuie modificata si in regulamentul intern.

Daca, insa, in contractul de munca nu este trecuta data platii salariului, ci se face trimitere la regulamentul intern, atunci se actualizeaza doar regulamentul intern. Aceasta modificare trebuie adusa la cunostinta salariatilor si va produce efecte fata de salariati doar de la data la care au luat la cunostinta despre modificarea intervenita.

Procedura este mai complicata daca la nivelul unitatii exista un contract colectiv de munca aplicabil.

Vezi si Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat 2017, care prezinta actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, dar si 54 de modele si formulare necesare si indicatii privind completarea lor.

DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

(Visited 1,355 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


six × 9 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.