Angajatorul este obligat sa elibereze fluturasul de salariu?

Potrivit prevederilor art.166 alin.(1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.

Salariul se plateste direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta (art.167 alin.(1) din Codul muncii).

Iar potrivit art.168 din Codul muncii, plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit. 

Atat statele de plata, cat si celelalte documente justificative se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca si in cazul actelor contabile, conform legii.

Astfel, pe langa obligatia platii salariului in conditiile prevazute mai sus, Codul muncii prevede ca trebuie sa existe si documente care dovedesc aceste plati. Atat in cazul unui control efectuat de Inspectia Muncii, cat si in cazul unui conflict de munca angajatorul trebuie sa faca dovada platii salariului, iar dovada poate fi facuta prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit. Codul muncii face trimitere la statul de plata si la alte documente justificative fara sa mentioneze ce documente anume.

In practica, cum salariile in cea mai mare parte se platesc prin banca, dovada platii se face ca atare. In cazul in care salariul se plateste prin casieria unitatii, document justificativ poate fi consderat si dispozitia de plata.

Totusi, e bine ca la nivel intern sa se stabileasca modul in care salariatii pot intra in posesia unor documente din care sa vada cum li s-a calculat salariul, ce retineri s-au operat. Aceste informatii pot fi oferite salariatilor printr-un inscris cunoscut si sub denumirea de fluturas de salariu. Iar in situatia in care salariatul solicita acest document, angajatorul trebuie sa dea curs cererii salariatului.

Daca ti-a placut materialul, vezi si Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi, care prezinta actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, dar si 54 de modele si formulare necesare si indicatii privind completarea lor.

DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

 

 

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 3,276 times, 1 visits today)

One Response to Angajatorul este obligat sa elibereze fluturasul de salariu?

 1. Gabriel Dobreanu says:

  Buna ziua
  Acum am gasit acest articol si va rog sa-mi raspundeti la o intrebare :
  Din moment ce salariul se incaseaza prin banca, normal ca exista si dovada virarii sumei si dovada incasarii ei, DAR CUM SE JUSTIFICA SUMA VIRATA DREPT SALARIU ?
  Cum poti ca angajat sa afli cum s-a ajuns la suma respectiva ?
  Nu mai vezi nici stat, nu mai vezi nici fluturas de salariu…
  Scoti doar o suma din banca.
  Angajatorul nu are nici un fel de obligatie de a justifica salariu acordat fiecarui angajat ?
  Multumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 4 = twenty eight

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.