Pensionare pentru limita de varsta. Cand inceteaza CIM si cum poate continua raportul de munca?

Potrivit prevederilor art.56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.

Prin urmare, in cazul pensiei pentru limita de varsta, o prima situatie priveste indeplinirea cumulativa a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, iar a doua situatie priveste salariatii care au solicitat pensionarea pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

In prima situatie, pentru incetarea de drept a contractului de munca sunt necesare indeplinirea varstei standard  de pensionare si intrunirea stagiului minim de cotizare. Daca salariatul intruneste cele doua conditii, contractul de munca inceteaza de drept, indiferent de vointa partilor, chiar daca salariatul nu cere pensionarea.

A doua situatie priveste salariatii care au solicitat pensionarea pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. In aceasta situatie contractul de munca va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensie. Iar prin data comunicarii intelegem data la care angajatorul a intrat in posesia acelui document, pe care va consemna acest lucru.

Constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Raportul de munca dintre cele doua parti poate continua doar in baza unui nou contract individual de munca. Pensionarii pentru limita de varsta, cu sau fara reducerea varstei de pensionare, au dreptul sa cumuleze pensia cu salariul. Astfel, potrivit prevederilor art. 118 lit.a) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii, pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii. Legea nr. 263/2010 face referire la pensionarul pentru limita de varsta in general, fara sa faca diferenta intre pensionarul pensionat pentru limita de varsta cu sau fara reducerea varstei de pensionare.

Si in cazul salariatilor pensionari se acorda deducerea personala la functia de baza, se retine impozitul pe venit si contributiile sociale, cu exceptia contributiei de asigurari pentru somaj. Potrivit art.18 alin.(2) lit.a) din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in sistemul asigurarilor pentru somaj asiguratii pot fi cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari. Iar potrivit prevederilor art.189 pct.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile obtinute de pensionari sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari pentru somaj.

Daca ti-a placut materialul vezi si Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi, care prezinta actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, dar si 54 de modele si formulare necesare si indicatii privind completarea lor.

DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 5,228 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 6

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.