Ce unitati pot desfasura activitate de Paste fara a risca amenda?

Potrivit prevederilor art.139 alin.(1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, prima si a doua zi de Pasti sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Anul acesta cele doua zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cad in zilele de 16 si 17 aprilie.

Vezi “Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare”

Art.140 din Codul muncii identifica doua categorii de unitati care nu isi pot intrerupe activitatea in perioada de sarbatori legale. Este vorba de unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.  In cazul acestor unitati, Codul muncii prevede ca prin hotarare de Guvern se vor stabili programe de lucru adecvate. Cum nu avem cunostinta ca Guvernul ar fi emis un  act normativ in acest sens, apreciem ca in aceste situatii aceste programe de lucru adecvate se reglementeaza intern, cu respectarea prevederilor art.142 din Codul muncii.

O alta exeptie de la zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii (a se vedea art.141 din Codul muncii).

In situatia in care activitatea nu poate fi intrerupta in aceste zile, datorita caracterului procesului de productie precum si in cazul unitatilor sanitare si pentru cele din alimentatia publica, salariatii vor beneficia de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (a se vedea art.142 alin.(1) din Codul muncii).

Daca, din motive justificative, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (a se vedea art.142 alin.(2) din Codul muncii).

Incalcarea de catre angajator a prevederilor art.139 si art.142 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5 000 lei la 10 000 lei,  iar incalcarea obligatiei prevazute la art.140, cu amenda de la 5 000 la 20 000 lei (a se vedea art.260 alin.(1) lit.g) si h) din Codul muncii).

Amintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin Decizia  nr. 22/2015, publicata in Monitorul Oficial nr.876 din 24 noiembrie 2015,  ca fapta angajatorului de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Codul muncii, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ si anume compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau, in cazul in care din motive justificate nu se acorda zile libere, un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
– 1 si 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– prima si a doua zi de Pasti;
– 1 mai;
– 1 iunie;
– prima si a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie;
– prima si a doua zi de Craciun;
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

(Visited 304 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 1 = six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.339 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.