CIM cu timp partial: limita minima si maxima a numarului de ore de munca

Potrivit prevederilor art.103 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare,  salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Toate formularele necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca la gasiti aici:145-modele si formulare CIM

Numarul de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil este, de regula, de 8 ore pe zi, de 40 ore pe saptamana si in jur de 168 ore pe luna.

Iar conform prevederilor art.104 alin.(3) si (4) din Codul muncii, salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract individual de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial, avandu-se in vedere si alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale.

Atunci cand nu exista un salariat comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.

Dupa cum se observa din definitia data de Codul muncii salariatului cu fractiune de norma, durata muncii salariatului incadrat in baza unui contract de munca cu timp partial este raportata la durata saptamanala sau la durata lunara, nu la durata zilnica, si nu trebuie sa atinga pragul duratei de munca saptamanale sau lunare a unui salariat cu norma intreaga comparabil (40 de ore/saptamana sau in jur de 168 ore/luna).

Legiuitorul fixeaza o durata maxima de timp pentru un contract de munca cu timp partial, nu insa si una minima.

Prin urmare, partile vor stabili durata fractiunii de munca pentru care se va incheia contractul individual de munca cu timp partial, cu conditia ca fractiunea de norma sa nu atinga pragul saptamanal sau lunar al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

(Visited 1,423 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three − 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.