Data incetarii CIM: ultima zi de munca sau ziua urmatoare ultimei zile de munca

Potrivit prevederilor art.4 alin.(1) lit.c) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor,  cu modificarile si completarile ulterioare, transmiterea in registru a datei de incetare a contractului individual de munca se face cel tarziu la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.

Iar conform  art.181 alin.(2) din Legea nr. 134/ 2010 privind Codul de procedura civila, republicata,  cu modificarile si completarile ulterioare, atunci cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.

Zilele nelucratoare sunt de regula sambata si duminca dar si sarbatorile legale, conform prevederilor Codului muncii.

Netransmiterea datei incetarii contractului individual de munca in termenele prevazute mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 (art.9 alin.(2) lit.c) din HG nr.500/2011).

Referitor la data incetarii contractului de munca intalnim pareri diferite. Data incetarii contractului este apreciata fie ca ziua urmatoare ultimei zile de munca, fie ca ultima zi de munca, la sfarsitul programului.

Totusi, in cazul concedierii sau demisiei avem, cu cateva exceptii, perioada de preaviz (a se vedea art.75 din Codul muncii). Termenul de preaviz incepe sa curga de la data comunicarii, dar nu include si ziua comunicarii, iar data incetarii nu poate coincide cu ultima zi de preaviz, intrucat s-ar scurta durata preavizului.

Daca avem in vedere incetarea de drept a contractului individual de munca, acesta inceteaza la data, respectiv de la data situatiilor prevazute la art.56 din Codul muncii. Ca exemplu, contractul de munca va inceta la data decesului salariatului, chiar daca in ziua respectiva acesta a prestat activitate. In cazul contractului individual de munca incheiat pe durata determina, data incetarii este data de la care acel contract nu mai este valabil, a expirat.

Ne bazam aprecierea si pe prevederile art.38 alin. (1) lit. a) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, conform carora indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data incetarii raporturilor de munca. Intelegem prin “de la data incetarii raporturilor de munca” data de la care persoana in cauza nu mai presteaza activitate, nu mai este salariatul unitatii. Daca am considera data incetarii ziua in care salariatul a prestat munca, pentru acea zi nu s-ar putea acorda indemnizatie de somaj.

Prin urmare, apreciem ca data incetarii contractului individual de munca este ziua de la care salariatul nu mai presteaza activitate si nu ultima zi de munca. In ultima zi de munca salariatul presteaza activitate conform contractului de munca, este pontat ca prezent la locul de munca.

145-modele si formulare CIM

Contabun.ro va propune lucrarea145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca“, actualizata la zi, in care gasiti modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 14,501 times, 8 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 2 = five

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.