Declaratia 010 (D010) va cuprinde informatii referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii (OPANAF 1382/2017)

In Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1382/27.04.2017 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.698/2015 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.


Astfel incepand cu data de 10.05.2017 formularul 010 va cuprinde informatii referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii contribuabililor pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Formular 010: termen limita depunere

Informatiiile ce se vor completa in noul formula 010 vor fi:

Coloana “Denumire/Nume, prenume persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania” se completeaza cu denumirea persoanei juridice sau cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz, care asigura organizarea si conducerea contabilitatii conform prevederilor art. 10 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

Coloana “Cod de identificare fiscala (CIF/CNP)” se completeaza cu codul de inregistrare fiscala acordat la inregistrarea fiscala, inscris in certificatul de inregistrare fiscala sau codul numeric personal, in cazul persoanei fizice

Coloana “Numar contract” se completeaza cu numarul contractului de prestari servicii incheiat in domeniul contabilitatii

Coloana “Data incheierii contractului de prestari servicii in domeniul contabilitatii” se completeaza cu data incheierii contractului

Coloanele “Data inceput contract” si “Data sfarsit contract” se completeaza cu data inceperii contractului respectiv cu data de sfarsit a contractului

Coloana “Numar autorizatie emisa de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania valabila la data semnarii contractului” se completeaza cu numarul autorizatiei emisa de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, valabila la data semnarii contractului de prestari servicii incheiat in domeniul contabilitatii.

(Visited 1,824 times, 1 visits today)

4 Responses to Declaratia 010 (D010) va cuprinde informatii referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii (OPANAF 1382/2017)

 1. Georgescu Viorel says:

  aceste date informative ( referitoare la persoana care conduce evidenta contabila ) se vor declara pentru toate societatile , sau numai pentru cele care se infiinteaza sau modifica vectorul fiscal incepand cu 10 mai 2017 ? de unde va lua ANAF datele respective pentru celelalte societati deja inregistrate??

 2. Mihaela Nedelcu says:

  Dar societatile care au contabili cu contract de munca , care NU sunt membrii CECCAR ce vor face ? Cum vor completa anexa ? Si care este termenul de declarare pentru firmele deja infiintate ? Cum se va proceda , vom completa declaratia pentru toate firmele si cele vechi si cele noi, le depunem intr-un anumit termen ,sau vom depune declaratia doar in momentul in care avem de inregistrat o mentiune ? Exista ceva precizari, referitoare la acest lucru ? Sau anexa cu pricina va fi completata doar de firmele a caror evidenta este asigurata de membrii CECCAR ?

 3. lorella says:

  Intr-adevar, Georgescu Viorel, foarte buna intrebarea. Trebuie acum sa depune TOATE entitatile 010 pt a aduce si aceasta informare in vectorul fiscal?

 4. Georgescu Viorel says:

  Potrivit Codului de procedura fiscala,
  Declaratia de inregistrare fiscala se depune in termen de 30 de zile de la:
  – data infiintarii potrivit legii, in cazul persoanelor juridice, asocierilor și al altor entitati fara personalitate juridica;
  – data eliberarii actului legal de functionare, data inceperii activitatii, data obtinerii primului venit sau dobandirii calitatii de angajator, dupa caz, in cazul persoanelor fizice.

  Potrivit aceluiasi act normativ,
  Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunoștinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea și depunerea declaratiei de mentiuni.

  Cu alte cuvinte, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.

  In ceea ce priveste impactul pe care il are modificarea formularului, in sensul introducerii noilor elemente ce trebuie declarate, pentru entitatile pentru care nu apar modificari din aria celor enumerate mai sus, se poate concluziona ca:
  – aceasta modificare a formularului 010 NU impune tuturor societatilor obligatia de a depune formularul doar in scopul declararii persoanei responsabile cu conducerea contabilitatii;
  – aceasta noua rubrica ar urma sa fie completata odata cu prima declaratia intocmita si necesar a fi depusa cu ocazia modificarii datelor declarate initial.

  Insa, in cazul in care, incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului, contabilitatea va fi incredintata unui prestator extern (se externalizeaza serviciul de contabilitate) sau in cazul in care contabilitatea este externalizata si se schimba prestatorul serviciilor de contabilitate (se incheie un nou contract cu un alt prestator), in termen de 15 zile se va depune Declaratia 010 cu datele de identificare ale noului prestator, asa cum au fost enumerate mai sus. sursa “http://contabilitateafirmei.ro/index.php/formularul-010-a-fost-modificat-cand-esti-obligat-sa-depui-noul-formular/”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 4 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.