Formularele 208 si 209 vor fi modificate

ANAF adapteaza formularele 208 si 209, utilizate in procesul de administrare a impozitului pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, ca urmare a unor modificari legislative, precum si din necesitati de administrare.


In cazul formularului 208 „Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, se propun urmatoarele:
– eliminarea informatiei referitoare la perioada de detinere a proprietatii imobiliare intrucat, cota de impozitare aplicabila nu mai este determinata de acest indicator;
– introducerea informatiei referitoare la venitul impozabil, la nivelul tranzactiei si pe beneficiari de venit;
– completarea informatiei privind actul notarial translativ al dreptului de proprietate, pentru toate tranzactiile cuprinse in formular;
– introducerea informatiei privind cota detinuta de beneficiarii de venit, din proprietatea imobiliara transferata.

Avand in vedere ca, in procesul de administrare, au fost identificate o serie de erori de completare a declaratiei, erori care conduc la denaturarea informatiilor referitoare la beneficiarii de venit, prin proiectul de ordin, se propune, totodata, rationalizarea formularului.

Modificarile propuse vor permite o evidenta clara asupra informatiilor declarate de notarii publici, atat la nivelul tranzactiei, cat si pe beneficiarii de venit, si vor conduce la diminuarea erorilor de completare a formularului.

Mentionam faptul ca, informatiile din evidenta fiscala constituita pe baza declaratiilor informative depuse de notarii publici sunt utilizate in diverse operatiuni de administrare, cum ar fi: verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit, schimbul de informatii cu alte institutii, eliberarea adeverintelor de venit, verificarea veniturilor realizate.

In cazul formularului 209 „Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, se propun urmatoarele:
– eliminarea informatiilor referitoare la perioada de detinere a proprietatii imobiliare intrucat, cota de impozitare aplicabila nu mai este determinata de acest indicator;
– introducerea informatiei privind cota detinuta de beneficiarul de venit, din proprietatea imobiliara transferata;
– declararea valorii tranzactiei inscrise in documentul de transfer, in vederea stabilirii de catre organul fiscal a venitului impozabil, potrivit legii.

Reamintim ca, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, a fost modificat modul de stabilire a venitului impozabil din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, precum si a impozitului pe venit datorat.

Astfel, la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil.

Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

Sursa: anaf.ro

(Visited 284 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two + 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.