Regulament intern: este obligatorie consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor la intocmirea RI?

Potrivit prevederilor art.241 din Codul muncii, regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.  Iar art.223 lit.b) din Codul muncii dispune ca reprezentantii salariatilor au printre atributiile principale sa participe la elaborarea regulamentului intern. Participarea reprezentantilor salariatilor la elaborarea regulamentului intern  este posibila in situatia inexistentei sindicatelor[1]. Consultarea nu va avea loc daca la nivelul unitatii nu exista sindicate sau reprezentati ai salariatilor.

Plecand de la prevederile Codului muncii, constatam ca angajatorul este cel care intocmeste regulamentul intern. Sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, sunt doar consultati. Angajatorul poate sa adopte regulamentul intern fara sa tina cont de observatiile sau propunerile sindicatului sau reprezentantilor salariatilor. Insa, daca omite consultarea, sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, pot uza de prevederile art.245 din Codul muncii, prin urmare, pot sesiza angajatorul despre omisiune, iar apoi nemultumiti de raspunsul primit de la angajator, sau in lipsa acestuia, sa sesizeze instanta competenta[2].

Daca in trecut regulamentul intern era un act juridic comun (angajator-sindicat), in prezent regulamentul intern constituie un act juridic al angajatorului caruia ii revine doar obligatia de a consulta sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, opinia celor din urma constituie doar un aviz consultativ[3].

Chiar daca sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dupa caz, au doar un rol consultativ si avand in vedere ca exista opinii contrare privind valabilitatea regulamentului intern fara avizul consultativ a sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, este recomandabil ca angajatorul  sa se conformeze obligatiei legale de consultare. Nerespectarea dispozitiei de consultare poate avea drept consecinta lipsirea regulamentului intern de forta juridica[4]. Adica lipsa consultarii nu afecteaza caracterul unilateral al regulamentului, ci valabilitatea acestuia[5].

Apreciem ca modificarea regulamentului intern se realizeaza in aceleasi conditii ca si in cazul adoptarii, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Detalii gasiti in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe.

RI 2017

………………………………….

[1] A se vedea A.Ticlea, Codul muncii comentat, editia a V-a, revizuita si adaugita, Ed.Universul Juridic, 2014, pag.249.

[2] A se vedea A.Ticlea, Raspunderea disciplinara. Teorie si jurisprudenta, Ed.Universul Juridic, 2014, pag.13.

[3] A se vedea I.T.Stefanescu, Tratat teoretic si practic de dreptul munci. Editia a III-a revizuita si adaugita, Ed.Universul Juridic, 2014, pag.61.

[4] A se vedea A.Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia aV-a, revizuita, Ed.Universul Juridic, 2011, pag.447.

[5] A se vedea A.Stefanescu, Resurse umane. Legislatie si proceduri, Ed.Lumen, 2015, pag.88.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 841 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 + = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.