Model cerere concediu de odihna

Potrivit prevederilor art.144 din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Iar programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator, conform art.148 alin.(1) din Codul muncii.

In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform programarii, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia (art.148 alin.(4) din Codul muncii).

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Conteaza ordinea in care se dau zilele de concediu de odihna?
*Concediul de odihna poate fi efectuat pe durata preavizului?
*Concediul de odihna in cazul contractului cu timp partial

In situatia in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual (art.146 alin.(2) din Codul muncii).

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca (art.146 alin.(3) din Codul muncii).

Va prezentam un model de cerere de concediu de odihna extras din lucrarea“Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizata la zi, unde gasiti actele care ar trebui sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului, dar si 54 de modele si formulare necesare cu indicatii pentru completarea lor.DOSARUL-PERSONAL-AL-SALARIATULUI

 

Cerere de concediu odihna

 

Domnule Director,

 

 

Subsemnatul/a ……………………………………., angajat/a al/a  …………………………,  in functia de ……………………………………..,  va rog sa-mi aprobati prezenta cerere prin care solicit efectuarea a …………. zile din concediul de odihna pe anul …………….., in perioada ………………………………..

 

Multumesc anticipat!

Data

Numele, prenumele si semnatura

 

Resurse umane

Se completeaza in baza programarii anuale aprobate:

  • Subsemnatul/a are dreptul la ……… zile de concediu de odihna[1].
  • Zile concediu de odihna efectuate ……………. in luna/lunile ………………..
  • Zile concediu de odihna ramase de efectuat ……………………………………….[2]

In perioada efectuarii zilelor de concediu de odihna atributiile si sarcinile de serviciu sunt preluate de catre …………………………………………………… (nume, functie si semnatura)

 

                                    Semnatura

 

Se aproba/Nu se aproba

 Director /Administrator

……………………..

[1] A se vedea art.145 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare:
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.

(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

[2] A se vedea art.146 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare:
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca
.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 31,921 times, 1 visits today)

One Response to Model cerere concediu de odihna

  1. Gabriela says:

    Buna ziua ,vreau sa stiu daca este legal ca o firma multinaționala sa tina oamenii acasa cu zile din concediul lor ptr ca firma nu are sa le dea de treaba si mai vreau sa stiu daca este legal sa ai de recuperat 100 de ore exact ptr acelasi motiv,multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven − = 2

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.