Impozitul pe venit si contributii sociale: modificari ale Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (HG nr.284/2017)

Prin HG nr.284/2017, publicata in M.O nr.319/04.05.2017, au fost aduse modificari si completari Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, astfel:


Referitor la impozitul pe venit:
-se introduce punctual 2.1 care explica scutirea de la plata impozitului pe venit, prevazuta la art.60 pct.4 din Codul fiscal. Scutirea se acorda persoanelor fizice ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni de catre angajatorul care desfasoara activitati cu caracter sezonier in cursul unui an, corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
-5510-Hoteluri si alte facilitate de cazare similar
-5520-Facilitatzi de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
-5530-Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
-5590-Alte servicii de cazare
-5610-Restaurante
-5621-Activitati de alimentative pentru evenimente
-5629-Alte servicii de alimentative n.c.a
-5630-Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

Caracterul sezonier al unei activitati presupune o perioada care se repetata de la an la an, in care anumite activitati se impun a fi realizate pe durate relative fixe in functie de anotimp/de sezon.
Scutirea se aplica si in situatie in care persoana fizica desfasoara activitate in baza unui contract de munca cu timp partial de lucru.

Scutirea se acorda pe perioada de derulare a contractului.
-la determinarea impozitului lunar pe veniturile din salarii si asimilate salariilor la locul unde se afla functia de baza, pe langa primele de asigurare voluntara de sanatate, se deduc si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei a sumei de 400 euro (pct.14 alin.(6) lit a)subpunctul (iv) din HG 1/2016)

Materialul “Impozitul pe venit si contributii sociale: modificari ale Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal” poate fi descarcat de aici, in format PDF

Sursa: AJFP Arges

(Visited 521 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 + = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.