Sanctiuni/amenzi pentru nedepunerea la termen a bilantului la 30.06.2017

ANAF aduce la cunostinta agentilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri de peste 220.000 de lei , ca in conformitate cu O.M.F.P. nr. 895/ 2017 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2017 vor trebui sa depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului de Finante, pana cel tarziu pe 16 august 2017, raportarile contabile la 30 iunie 2017.
Raportarile contabile pentru prima jumatate de an se vor depune la unitatile teritoriale ale MFP, in format hartie si in format electronic, la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata.

Exista si varianta depunerii exclusiv online, pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Agentii economici care nu vor avea obligatia sa depuna raportarile contabile, sunt:
• agentii economici care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2017;
• agentii economici care s-au aflat in inactivitate temporara pe tot parcursul semestrului I al anului in curs;
• agentii economici care s-au infiintat pe parcursul anului 2017;
• agentii economici care se afla in curs de lichidare.

Documentele transmise Fiscului vor trebui semnate de anumite persoane care le-au intocmit, astfel:
• directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie;
• persoane fizice (experti contabili) sau juridice (firme de contabilitate), autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

In plus, exista si o a doua semnatura care nu poate lipsi de pe orice raportare financiara de jumatate de an, si anume semnatura administratorului sau a persoanei care are obligatia gestionarii entitatii.

Atentie, este important sa amintim ca legislatia prevede amenzi importante pentru firmele care nu vor respecta termenul-limita de depunere a raportarilor la 30 iunie.

Astfel, in functie de numarul de zile cu care se intarzie depunerea bilanturilor, Legea contabilitatii nr. 82/1991 stabileste urmatoarele amenzi:
• de la 300 la 1.000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre una si 15 zile lucratoare;
• de la 1.000 la 3.000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare;
• de la 1.500 la 4.500 de lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.

Sursa: AJFP Dambovita

(Visited 1,022 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine − 3 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.