Impozitarea veniturilor obtinute de persoanele fizice din instrainarea actiunilor si partilor sociale: ghid ANAF

Orice actiune sau parte sociala intr-o societate sau intr-o alta persoana juridica ori la un fond deschis de investitii reprezinta titlu de participare.
Titlu de valoare – orice titlu de participare si orice instrumente financiare calificate astfel prin legislatia in materie din statul in care au fost emise. [Articolul 7 punctul 40 si 41- din Codul fiscal]

1. IMPOZIT PE VENIT
Persoana fizica care obtine venituri din instrainarea actiunilor si partilor sociale are obligatia de a declara organului fiscal castigul net anual/pierderea neta anuala prin declaratia 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania” pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.

Formatul si instructiunile de completare sunt prevazute prin Ordinul ANAF 3695/2016 si pot fi vizualizate pe site www.anaf.ro/legislatie/despre impozite si taxe/formulare fiscale.

Castigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare reprezinta diferenta pozitiva/negativa realizata intre valoarea de instrainare/pretul de vanzare si valoarea lor fiscala, dupa caz, pe tipuri de titluri de valori, care include costurile aferente tranzactiei si costuri legate de transferul de proprietate aferente imprumutului de valori mobiliare, dovedite cu documente justificative. [Articolul 94 alineatul (1)-din Codul fiscal]

Castigul net anual/pierderea neta anuala din transferul titlurilor de valoare se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare, si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, definit potrivit legii.

La determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale sunt luate in calcul si costurile aferente tranzactiilor care nu pot fi alocate direct fiecarei tranzactii. [Articolul 96 alineatul (1)-din Codul fiscal]

Descarca de aici „Impozitarea veniturilor obtinute de persoanele fizice din instrainarea actiunilor si partilor sociale detinute de societati incepand cu 01.01.2016”, in format PDF.

Sursa: DGRFP Brasov

(Visited 253 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 2 = five

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.