25 iulie 2017: primul termen de declarare si plata a impozitului specific unor activitati

Pana marti, 25 iulie 2017, persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN 5510 “Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, 5520 “Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 “Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 “Alte servicii de cazare”, 5610 “Restaurante”, 5621 “Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629 “Alte servicii de alimentatie n.c.a.”, 5630 “Baruri si alte activitati de servire a bauturilor” trebuie sa declare si sa plateasca jumatate din impozitul specific anual.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Ghid ANAF privind aplicarea impozitului specific unor activitat
*Impozit pe profit vs impozit microintreprinderi vs impozit specific: schema Ministerul Finantelor
*Regulament intern: model si documente conexe

Pentru declararea impozitului specific, acesti contribuabili completeaza si transmit semestrial, organului fiscal care ii administreaza, Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat – Formularul 100.

Declaratia poate fi depusa la registratura sau ghiseele organului fiscal, prin posta, cu confirmare de primire sau electronic, pe portalul www.e-guvernare.ro .

Stabilirea acestui impozit se face de contribuabili, potrivit formulelor de calcul prevazute de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati si Ordinul Ministerului Turismului si Ministerului Finantelor Publice nr. 264/464/2017 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii mentionate, in care sunt prezentate si exemple de calcul. De asemenea, pe portalul www.anaf.ro este postat Ghidul privind aplicarea impozitului specific unor activitati, la sectiunea Asistenta Contribuabili / Ghiduri curente.

Impozitul specific anual, pe fiecare unitate, corespunzator codurilor CAEN 5610 “Restaurante”, 5621 “Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629 “Alte servicii de alimentatie n.c.a.”, 5630 “Baruri si alte activitati de servire a bauturilor” este calculat in functie de valoarea unui impozit standard, a unor variabile in functie de rangul localitatii, respectiv in functie de suprafata utila comerciala/de servire/de desfasurare a activitatii, a unui coeficient de sezonalitate si a unui coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate-locatie.

Impozitul specific anual corespunzator complexurilor hoteliere, precum si codurilor CAEN 5510 “Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, 5520 “Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 “Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 “Alte servicii de cazare” se calculeaza, pe fiecare unitate, ca produs dintre un impozit specific standard (lei/loc cazare/an) si numar locuri de cazare.

Contribuabilii care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati.

Contribuabilii care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN prevazute de Legea nr. 170/2016, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitului pentru fiecare activitate desfasurata.

In situatia in care intervin modificari datorate inceperii/incetarii unei activitati sau modificarea suprafetelor aferente desfasurarii fiecarei activitati, incepand cu semestrul urmator acestor modificari, contribuabilii recalculeaza impozitul specific.

Contribuabilii care realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor aflate sub incidenta impozitului specific sunt obligati sa determine si sa plateasca concomitent impozitul specific si impozitul pe profit (pentru veniturile din acele alte activitati).

Contribuabilii care la 1 ianuarie 2017 erau sub incidenta impozitului pe veniturile microintreprinderilor nu aplica impozitul specific unor activitati.

Sursa: DGRFP Brasov

(Visited 275 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 4

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.