Actualizare formulare 208 si 209: info ANAF

ANAF aduce la cunostinta contribuabililor faptul ca, in Monitorul Oficial al Romaniei nr.518/ 04.07.2017 a fost publicat OPANAF nr.1.886/ 2017 pentru modificarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularelor 208 “Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimonial personal” si 209 “Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimonial personal”.
Formularul 208 “Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimonial personal” se completeaza si se depune de catre notarii publici care au obligatia calcularii, incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Urmare modificarilor aduse de OUG nr.3/ 2017, de la 1 februarie 2017, persoanele care vand case si terenuri sunt scutite de impozit daca se incadreaza intr-un plafon de 450.000 lei.

Peste aceasta suma se aplica o cota unica de impozitare de 3%.

In acest context, formularul 208 a fost adaptat astfel:
• s-a eliminat informatia referitoare la perioad de detinere a proprietatii imobiliare, cota de impozitare aplicabila nemaifiind determinata de acest indicator;
• s-a introdus informatia referitoare la venitul impozabil, la nivelul tranzactiei si pe beneficiari de venit;
• s-a completat informatia privind actul notarial translativ al dreptului de proprietate, pentru toate tranzactiile cuprinse in formular;
• s-a introdus informatia privind cota detinuta de beneficiarii de venit, din proprietatea imobiliara transferata.

Formularul 209 “Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimonial personal” vizeaza persoanele fizice care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit din transferul proprietatii imobiliare din patrimonial personal, in situatia in care transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor se face prin alta procedura decat cea notariala.

In cazul acestui document, noutatile sunt urmatoarele:
• eliminarea informatiei referitoare la perioada de detinere a proprietatii imobiliare, cota de impozitare aplicabila nemaifiind determinata de acest indicator;
• introducerea informatiei privind cota detinuta de beneficiarul de venit, din proprietatea imobiliara transferata;
• declararea valorii tranzactiei inscrise in documentul de transfer, in vederea stabilirii de catre organul fiscal a venitului impozabil.

Sursa: AJFP Braila

(Visited 228 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ two = 11

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.