Contributii sociale obligatorii (modificari aduse de HG nr.284)

HOTARARE Nr. 284/2017 din 27 aprilie 2017 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016

*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*Regulament intern: model si documente conexe

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 319 din 4 mai 2017
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Impozit pe profit vs impozit microintreprinderi vs impozit specific: schema Ministerul Finantelor
*Impozitul pe profit si impozitul micro: modificari si completari aduse de HG nr.284/2017

ARTICOL UNIC Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

E. Titlul V “Contributii sociale obligatorii”

1. Punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“4. In baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau de persoanele asimilate acestora, prevazuta la art. 140 din Codul fiscal, se includ sumele care fac parte din baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, tinandu-se seama de exceptiile prevazute la art. 141 si 142 din Codul fiscal.

Incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite, speciale si alte conditii de munca se realizeaza potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.”

2. La punctul 6, alineatul (1) se abroga.

3. La punctul 11, alineatele (2) si (3) se abroga.

4. La capitolul III “Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”, dupa sectiunea a 6-a se introduce o noua sectiune, sectiunea 6^1, alcatuita din punctul 17^1, cu urmatorul cuprins:

“SECTIUNEA 6^1 Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii si din alte surse

17^1. In aplicarea art. 176 alin. (2) din Codul fiscal, veniturile din dividende, in bani sau in natura, care constituie baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sunt dividendele brute distribuite, indiferent daca acestea au fost platite sau nu de catre persoanele juridice in cursul anului fiscal precedent, potrivit legii.”

5. La sectiunea a 8-a se introduce un nou punct, punctul 19^1, cu urmatorul cuprins:

“(19^1) In aplicarea art. 179 alin. (3) din Codul fiscal, la incadrarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in plafonul minim reprezentand valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, se au in vedere toate bazele lunare de calcul asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, inclusiv cele aferente veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, veniturilor din investitii si/sau din alte surse.”

6. Punctul 20 se abroga.

(Visited 915 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 3 = six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.