Model notificare incetare contract de munca in perioada de proba

Notificare-incetare-contract-in-perioada-de-probaPotrivit prevederilor art.31 din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada de proba este perioada stabilita pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca.

Vezi si “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

Chiar daca  Legea nr.446/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede la art.83 alin.(1) lit.e) o perioada de proba  de cel putin 45 de zile lucratoare, diferita de cea stabilita de Codul muncii, apreciem ca se aplica prevederile Codului muncii intrucat prevederile art.31 alin.(2) sunt mai favorabile salariatilor in cauza. O perioada de proba mai scurta reduce incertitudinea existentei contractului de munca.

Codul muncii instituie o durata maxima a perioadei de proba, dar partile sunt cele care stabilesc concret  durata acestei perioade, avand totodata posibilitatea sa renunte la aceasta modalitate de verificare a aptitudinilor salariatului, cu exceptia perioadei de proba in cazul persoanelor cu handicap.

Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

O alta prevedere importanta este cea instituita de Codul muncii la alin.(3) a art.31 potrivit careia pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Astfel, in perioada de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare, obligatoriu in forma scrisa, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Contabun.ro va propune un model de notificare de incetare a contractului de munca in perioada de proba in lucrarea “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

(Visited 2,619 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − six =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.