Amenda ITM pentru lipsa adeverintei de la medicul de familie a fisei de aptitudine?

Potrivit prevederilor art.27 din Codul muncii, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea contractului individual de munca.

Vezi detalii despre examenul medical la angajarea in munca

Incalcarea obligatiei prevazute la art.27 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, potrivit art.260 alin.(1) din Codul muncii, republicat.

Vezi ce servicii medicale trebuie sa asigure angajatorul salariatilor

Iar la art.7 din HG nr.355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor aflam ca obligatia de a asigura fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor ii revine angajatorului, acestia nefiind implicaii in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.

Prin supravegherea starii de sanatate a lucratorilor se intelege totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor.

Aptitudinea in munca este constatata numai de catre medicul de medicina muncii, care are rolul de a asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, si care completeaza si fisa de aptitudine.

Pentru a completa fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiţionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv, medicul de medicina muncii, in baza art.16 alin.(6^1) din HG nr.355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, poate solicita medicului de familie adeverinţa/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

Codul muncii face referire, la art.27, la fisa de aptitudine, document ce trebuie sa se regaseasca in dosarul personal al salariatului.

Fisa de aptitudine nu poate fi inlocuita cu adeverinta de la medicul de familie.

Vezi si “145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

(Visited 1,207 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one × 7 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.