Contributiile sociale suportate integral de angajat, dar retinute si achitate de angajator (MFP)

De la 1 ianuarie 2018, contributiile de asigurari sociale (CAS) „vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului”, a precizat, intr-un comunicat, Ministerul Finantelor.


*Regulament intern: model si documente conexe
*Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

„Nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului”, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP).

In acest sens, „sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu vor fi preluate de catre angajat. Aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare”.

Potrivit MFP, masurile „nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator”. Totodata, „avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.

Referindu-se la transferul platii contributiilor de asigurari sociale din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, premierul Mihai Tudose adeclarat recent ca lucrurile vor ramane asa cum sunt acum. „CAS, CASS si celelalte plati din aceasta categorie vor ramane si in 2018 pe modelul actual, cu plata la angajator. Nu stiu de unde a aparut ideea asta cu plata de catre angajat”, a spus premierul.

(Visited 989 times, 1 visits today)

One Response to Contributiile sociale suportate integral de angajat, dar retinute si achitate de angajator (MFP)

 1. Leona Popescu says:

  Bună ziua,

  Adică, noi salariații vom plăti:
  10,7% Cass,
  26,3% Cas,
  0,5% Șomaj
  16% Impozit?

  Asta înseamnă că mi s-ar diminua salariul cu aprox 511 lei?

  Cum este posibilă o asemenea lege? Niciun angajator nu va crește brutul cu valoarea noilor contribuții.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 × = fifteen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.