Codul muncii modificat august 2017: cand intocmim si cand transmitem actele aditionale in Revisal

Potrivit OUG nr.53/2017 pentru modificarea si completarea Codului muncii, publicata in Monitorul Oficial nr.644 din 7 august 2017, in vigoare de la data publicarii, au fost aduse o serie de modificari importante Codului muncii printre care si modificarea art.17 alin.(5) care reglementeaza termenul in care se intocmesc actele aditionale pentru modificarea contractelor de munca.

RI 2017

Va propunem un model de regulament intern, modele de documente necesare care trebuie sa insoteasca regulamentul intern dar si indicatii pentru a completa corect regulamentul. Detalii gasiti aici: Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Daca pana acum art.17 alin.(5) din Codul muncii prevedea ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege, incepand cu data de azi, 07.08.2017, art.17 alin.(5) prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Avand in vedere ca s-a modificat art.17 alin.(5) din Codul muncii implicit s-a modifcat si termenul de inregistrare a actelor aditionale in Revisal.

In acest senas avem art.4 alin.(2) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a a salariatilor, cu modificarile si completarile ulteriare care prevede urmatoarele: orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), d)-l) se transmite in registru in termenul prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acesteia.

Iar la art.3 alin.(2) lit.a), d)-l) regasim:

a) elementele de identificare ale angajatorului: denumire, cod unic de identificare – CUI, codul de identificare fiscala – CIF si sediul social – pentru persoanele juridice, respectiv: numele, prenumele, codul numeric personal – CNP, domiciliul – pentru persoanele fizice;
d) data la care incepe si data la care inceteaza detasarea, precum si denumirea angajatorului la care se face detasarea;
e) data la care incepe si data la care inceteaza detasarea transnationala, definita de Legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, cu modificarile si completarile ulterioare, statul in care urmeaza sa se realizeze detasarea transnationala, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmeaza sa presteze activitatea salariatul detasat, precum si natura acestei activitati;
f) data la care incepe si data la care inceteaza detasarea pe teritoriul unui stat care nu este membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, statul in care urmeaza sa se realizeze detasarea, denumirea beneficiarului/utilizatorului la care urmeaza sa presteze activitatea salariatul detasat, precum si natura acestei activitati;
g) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative;
h) datele din actele de studii de lunga durata ale persoanei, precum si datele privitoare la profilul/specializarea/calificarea, conform actelor/certificatelor de calificare;
i) datele de identificare ale utilizatorului, in cazul contractelor de munca temporara;
j) tipul contractului individual de munca;
k) durata timpului de munca si repartizarea acestuia, in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial;
l) salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.

Orice modificare privind datele de identificare ale angajatorului, respectiv sediul sau, dupa caz, domiciliul acestuia, se transmite la inspectoratul teritorial de munca in termen de 3 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii (a se vedea art.4 alin.(3) din HG nr.500/2011).

Iar orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea (a se vedea art.4 alin.(4) din HG nr.500/2011).

Netransmiterea modificarilor aduse elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), d)-l) in termenele prevazute la art. 4 alin. (2) din HG nr.500/2011 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 (a se vedea art.9 alin.(2) lit.c) din HG nr.500/2011).

Prin urmare, apreciem ca atat intomirea actelor aditionale pentru modificarea unor elemente ale contractului de munca (salariu, functie, norma etc.) cat si inregistrarea acestor modificari in Revisal se face anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 25,526 times, 1 visits today)

3 Responses to Codul muncii modificat august 2017: cand intocmim si cand transmitem actele aditionale in Revisal

  1. Lore says:

    Ce se întâmpla cu actele adiționale întocmite anterior apariției ordonanței 53/2017 și care nu au fost încă transmise in Revisal?

  2. Mariana Tigarean says:

    Buna ziua,
    In cazul actelor aditionale intocmite inainte de 7 august este in vigoare perioada de 20 de zile de raportare in Revisal?
    Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.