Termen inregistrare in Revisal a actelor aditionale intocmite anterior modificarii Codului muncii

Prin OUG nr.53/2017 pentru modificarea si completarea Codului muncii, publicata in Monitorul Oficial nr.644 din 7 august 2017, in vigoare de la data publicarii, au fost aduse o serie de modificari importante Codului muncii printre care si modificarea art.17 alin.(5) care reglementeaza termenul in care se intocmesc actele aditionale pentru modificarea contractelor de munca.

RI 2017

Va propunem un model de regulament intern, modele de documente necesare care trebuie sa insoteasca regulamentul intern dar si indicatii pentru a completa corect regulamentul. Detalii gasiti aici: Regulament intern: model si documente conexe

Daca anterior modificarii Codului muncii prin OUG nr.53/2017 art.17 alin.(5) din Codul muncii prevedea ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege, incepand cu data de 07.08.2017 art.17 alin.(5) prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Avand in vedere ca s-a modificat art.17 alin.(5) din Codul muncii implicit s-a modifcat si termenul de inregistrare a actelor aditionale in Revisal.

Art.4 alin.(2) din HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a a salariatilor, cu modificarile si completarile ulteriare care prevede ca orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), d)-l) se transmite in registru in termenul prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acesteia.

Netransmiterea modificarilor aduse elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), d)-l) in termenele prevazute la art. 4 alin. (2) din HG nr.500/2011 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 (a se vedea art.9 alin.(2) lit.c) din HG nr.500/2011).

Totusi, intrebarea des intalnita in aceaste zile este cum procedam cu actele aditionale incheiate dar neinregistrate in Revisal la data intrarii in vigoare a modificarilor aduse Codului muncii.

In acest sens, facem trimitere la Constitutia Romaniei care prevede la art.15 alin.(2) ca legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.

Si art.6 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata, prevede ca actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor. Dispoziţiile legii noi se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situaţiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.

Astfel, avand in vedere ca modificarile aduse Codului muncii au intrat in vigoare incepand cu data de 07.08.2017, apreciem ca actele aditionale incheiate anterior datei mentionate si care produc efecte incepand cu data de 1 august, de exemplu, se pot inregistra in Revisal in termenul prevazut la art.17 alin.(5)  inainte de modificare si anume intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.

(Visited 3,601 times, 1 visits today)

2 Responses to Termen inregistrare in Revisal a actelor aditionale intocmite anterior modificarii Codului muncii

  1. popa monica says:

    buna ziua,

    va rog sa mi spuneti daca si cfs urile se baga in revisal cu o zi inainte. multumesc

  2. Termenul de inregistrare in Revisal a suspendarii contractului de munca nu a suferit modificari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven − = 3

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.