Guvernul a aprobat proiectul de lege prin care se introduce contractul de tip tele-munca

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, introducerea unui nou contract de munca – de tip teleworking, respectiv munca de la distanta folosind tehnologia informatiei, care permite angajatului sa isi desfasoare activitatea acasa, prin intermediul internetului si telefonului.
* 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* Regulament intern: model si documente conexe

”Introducem un nou contract de munca – tele-munca. Este foarte apreciat, in special in tarile foarte dezvoltate si cel mai mult in Japonia. In acest tip de contract se permite angajatului sa lucreze dintr-o locatie pe care si-o alege singur sau chiar de acasa, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor. Contractul este avantajos pentru ambele parti – pentru angajator se reduc costurile administrative cu chiria, utilitatile, carburantii si parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu si isi imbunatateste echilibrul intre viata personala si profesionala”, a spus la inceputul sedintei Executivului ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Potrivit proiectului de lege, aprobat in sedinta Executivului de miercuri, tele-munca este forma de organizare a muncii in care o activitate care ar putea fi efectuata in cadrul locului de munca organizat de angajator, se realizeaza de catre un salariat, de la distanta de aceasta locatie, in mod regulat si voluntar, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau al unui act aditional la acesta, cu respectarea conditiilor cumulative ca activitatea sa fie desfasurata in afara oricarui loc de munca organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele, ca activitatea in regim de teleworking sa fie desfasurata cel putin o zi pe luna si cu conditia ca salariatul sa-si fi exprimat acordul cu aceasta forma de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de munca sau al unui act aditional la acesta, dupa caz.

Proiectul de act normativ aprobat de guvern urmeaza sa fie trimis Parlamentului, spre a fi supus dezbaterii si adoptarii.

Sursa: mediafax.ro

(Visited 794 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ nine = 15

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.