Salariat pensionar de invaliditate grad III incadrat cu CIM de 4 ore/zi. Calculam sau nu contributiile datorate de angajator la salariul minim?

Reamintim ca incepand cu veniturile aferente lunii august 2017, angajatorii au obligatia de a calcula contributia de asigurari sociale (CAS 15,8%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS 5,2%) la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata (1450 lei), pentru toti salariatii, indiferent de norma contractului individual de munca.

RI 2017

Va propunem un model de regulament intern (actualizat la zi), modele de documente necesare care trebuie sa insoteasca regulamentul intern dar si indicatii pentru a completa corect regulamentul. Detalii gasiti aici: Regulament intern: model si documente conexe.

 

 

Astfel, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Aceste prevederi nu se aplica persoanelor fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Dupa cum putem observa, la lit.c) sunt enumerate persoanele cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi.

Plecand de la aceasta prevedere, avem art.77 alin.(2) din Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit caruia, numai in contextul incadrarii in munca, prin persoana cu handicap se intelege si persoana invalida gradul III.

Iar art.69 lit.c) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea de gradul III se caracterizeaza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Avand in vedere prevederile legale enumerate, apreciem ca salariatii care beneficiaza de pensie de invaliditate gradul III intra sub incidenta de la lit.c), chiar daca nu sunt enumerati in mod expres. Acesti salariati sunt asimilati persoanelor cu dizabilitati, numai in contexul incadrarii in munca, si prin lege li se recunoaste posibilitatea de a presta activitate  de cel mult jumatate de norma.

Reamintim ca aceste modificari au fost aduse de OUG nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr.598 din data de 25 iulie 2017.

(Visited 4,252 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 × seven =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.