Split TVA: cateva detalii despre acest mecanism (Ministerul Finantelor)

Statul roman va incasa sase miliarde de lei, in perioada 2018-2020, cate doua miliarde de lei anual, din TVA, daca masura TVA defalcat va intra in vigoare la 1 ianuarie 2018, au declarat reprezentantii Ministerului Finantelor, miercuri, intr-o intalnire cu presa.


*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*Regulament intern: model si documente conexe

„La nivelul ministerului se analizeaza completarea acestei masuri pentru reducerea in continuare a evaziunii fiscale. Se iau in vedere si alte masuri care au fost propuse de mediul de afaceri, precum implementare facturarii electronice, initial pentru entitatile care realizeaza operatiuni cu institutiile publice. Un alt mecanism este cel de taxare inversa; se analizeaza posibilitatea unei eventuale extinderi a acestui mecanism in zona cu risc crescut”, au precizat reprezentantii ministerului.

Analizele au fost realizate la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si la nivelul Ministerului Finantelor (MF).

Conturi de TVA pot fi deschise la unitatile trezoreriei statului, de catre institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA, pentru incasarile in lei pe care le realizeaza.

Tot la trezoreria statului se vor deschide conturi si de catre entitatile care au relatii comerciale cu statul, iar platitorii de TVA pot deschide aceste conturi fie la institutiile de credit si ele le vor avea deschise si la unitatile trezoreriei.

Conturile firmelor de la trezoreria statului vor fi administrate gratuit, fara sa fie perceput vreun comision.

La institutiile de credit se vor deschide conturi de TVA pentru operatiunile in valuta.

Bancile nu vor percepe comisioane 90 de zile, timp in care clientul poate decide daca doreste acel cont.

„Banca poate sa deschida un cont de TVA automat, dar are o perioada de optiune de 90 de zile in care clientul sa spuna daca doreste sau nu sa deschida acel cont. In cazul in care nu isi exprima acea optiune, acel cont se va inchide automat, iar pe perioada respectiva, banca nu poate sa perceapa un cost. Banca, daca vrea sa deschida acest cont si nu vrea sa cheme clientii la ghiseu, are aceasta optiune, potrivit reglementarii”, au explicat reprezentantii din domeniul finantelor.

Potrivit modificarilor proiectului de ordonanta, plata defalcata a TVA se va aplica optional in perioada 1 octombrie – 31 decembrie, iar de la 1 ianuarie se va aplica obligatoriu.

Sursa: Mediafax

(Visited 1,103 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 2 = eight

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.