Amenda contraventionala: care este termenul de prescriptie? Vezi raspunsul ANAF aici

Intrebare: Care este termenul in care se prescrie aplicarea sanctiunii amenzii in cazul contraventiilor reglementate de Codul de procedura fiscala savarsite in mod continuu?
* 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* Regulament intern: model si documente conexe

Raspuns ANAF: Conform prevederilor O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. In cazul contraventiilor continue (incalcarea obligatiei legale dureaza in timp), acest termen curge de la data incetarii savarsirii faptei.

Acest act normativ prevede ca prin legi speciale pot fi prevazute si alte termene de prescriptie pentru aplicarea sanctiunilor contraventionale.

Intrucat Codul de procedura fiscala nu contine dispozitii specifice privind prescrierea aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale, devin aplicabile, conform art.339 din Codul de procedura fiscala, dispozitiile O.G. nr.2/2001.

Ca urmare,in cazul contraventiilor reglementate de Codul de procedura fiscala, savarsite in mod continuu (incalcarea obligatiei legale dureaza in timp) termenul de prescriptie privind aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale este de 6 luni si curge de la data incetarii faptei, adica a epuizarii faptei, daca in momentul constatarii aceasta nu era epuizata.

De exemplu, pentru nedepunerea de catre contribuabil/platitor la termenele prevazute de lege a unei declaratii fiscale, termenul de prescriptie al aplicarii amenzii de 6 luni curge de la data la care trebuia depusa declaratia.

Baza legala: Ordonanta guvernului nr 2 / 2001 articolul 13 al.1, 2 si 4, Legea nr 207 / 2015 articolul 339

Sursa: ANAF, speta publicata la 16.08.2017

(Visited 1,559 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.