Ordin nr. 2343/2017: procedura pentru contractele cu timp partial

In Monitorul Oficial nr. 717 din 05.09.2017 a fost publicat Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2343 din 31 August 2017  privind procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Vezi si:

*Regulament intern: model si documente conexe
*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca 

ART. 1
Prezenta procedura se aplica in cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri
din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in luna in care au fost realizate, conform art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru care angajatorii sau persoanele asimilate acestora datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul venitului brut lunar realizat efectiv, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara, garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Model declaratie privind veniturile din contractele de munca cu timp partial (M.O 717/05.09.2017)
*Clarificari privind obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca (Inspectia Muncii)

ART. 2
(1) In scopul aplicarii prevederilor art. 1, salariatii aflati in situatia prevazuta la art. 140 alin. (3)
lit. e) din Codul fiscal au obligatia sa depuna la fiecare angajator sau persoane asimilate acestuia o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca veniturile lunare brute cumulate, realizate din salarii si asimilate salariilor in baza mai multor contracte individuale de munca, sunt cel putin egale cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care la unul dintre angajatori salariatii
realizeaza un venit brut lunar, corespunzator numarului de zile lucrate in luna, cel putin egal cu
salariul minim brut pe tara garantat in plata, acestia nu au obligatia depunerii declaratiei pe
propria raspundere la angajatorul respectiv.

(3) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se depune lunar, pe perioada in care
salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 1, pâna la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

(4) In vederea completarii declaratiei pe propria raspundere prevazute la alin. (1) pâna la
termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator elibereaza salariatului, la cerere, un
document din care sa rezulte venitul brut lunar realizat.

(5) In cazul in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator sau
persoana asimilata angajatorului stabileste baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara
corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca venitul brut realizat se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut.

(6) In vederea incadrarii in situatia prevazuta la art. 1, salariatul cumuleaza veniturile brute
lunare realizate din salarii si asimilate salariilor, iar suma rezultata o compara cu nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale.

Descarca de aici textul integral al Ordinui nr. 2343/2017, in format PDF

(Visited 6,429 times, 1 visits today)

3 Responses to Ordin nr. 2343/2017: procedura pentru contractele cu timp partial

 1. Mihai Dana says:

  Buna ziua, daca am un contract activ cu 10ore/luna si indemnizația de crestere copil pana la 2ani de 1600lei/luna. Cum se plateste Cass si cas in cazul meu?
  Multumesc

 2. Larisa says:

  Buna ziua,

  Am o nelamurire: Daca o persoana are un contract individual de munca de 10 ore/luna, nu se considera ca CIM este activ intreaga luna, atata timp cat el nu este suspendat?
  Intr-adevar, persoana respectiva poate lucra cele 10 ore/luna in 2 zile, dar CIM ramane activ si pentru restul de zile lucratoare din luna, nu? Sau se considera activ doar in cele 2 zile in care si-a desfasurat activitatea, chiar daca nu a fost suspendat?

  Multumesc anticipat

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine + = 10

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.