Absentele nemotivate ale unui angajat cu venit sub 1450 se scad la calculul cas si cass angajator?

Calculul contributiilor sociale in contextul prevederilor Ordonantei Guvernului nr.4/2017 – Sesiune de asistenta

*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*Regulament intern: model si documente conexe

Intrebare: Absentele nemotivate ale unui angajat cu venit sub 1450 se scad la calculul cas si cass angajator? Proportionalitatea cu zilele lucrate se face si in cazul absentelor nemotivate?
Raspuns: In cazul unui angajat care are venitul lunar brut sub 1450 lei, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si de sanatate datorate de angajatori este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia , corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. Contractul de munca, potrivit prevederilor Codului muncii nu este suspendat in zilele in care angajatul a lipsit nemotivat, prin urmare la determinarea contributiilor sociale se va lua in calcul salariul minim brut in vigoare in luna respectiva.Dar potrivit art 51 alin (2) din Codul Muncii, Contractul individual de munca POATE fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Intrebare: In situatia in care un angajat intra sau iese din activitate in cursul lunii sau este in concediu medical iar venitul este sub salariul minim cum se calculeaza contributiile? Proportional cu zilele lucrate ? Dar daca este in CM?
Raspuns: Da calculul se face proportional cu zilele lucrate In situatia in care angajatul incepe activitatea sau inceteaza raporturile de serviciu in cursul lunii, deci lucreaza mai putine zile decat numarul zilelor lucratoare din luna respectiva contributiile sociale se datoreaza la castigul realizat daca acesta este egal sau mai mare decat salariul minim brut pe tara in vigoare in luna respectiva corespunzator numarului zilelor lucrate. Daca acest castig este mai mic, atunci contributiile se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare in luna respectiva corespunzator numarului zilelor lucrate

Intrebare: Pentru un angajat pe perioada determinata 5 zile cu un salariu brut 570 lei cum se calculeaza contributiile?
Raspuns: In situatia in care persoana fizica are incheiat numai un contract individual de munca, obtinand un castig lunar al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. Calculul contributiilor sociale nu este influentat de perioada determinata sau nedeterminata pentru care este incheiat contractul de munca.

Intrebare: Un salariat cu norma intreaga si salariu brut de 1500 lei (care nu se afla intr-una din exceptiile prevazute de OG.4) face pe parcurusul lunii august cerere pentru concediu fara plata de 12 zile pentru rezolvarea unor probleme personale. In statul de plata al lunii august acest salariat va figura cu un venit realizat mai mic decat salariul minim pe economie. CAS si CASS angajator se vor calcula sa venitul realizat sau la salariul minim pe economie?
Raspuns: Daca venitul angajatului este mai mic decat salariul minim brut pe tara, deoarece salariatul a beneficiat de concediu fara plata 12 zile, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajator este salariul minim brut pe tara cu exceptia situatiei in care pentru perioada concediului fara plata contractul de munca este suspendat potrivit Codului Muncii. (Codul Muncii -art. 54 Contractul individual de munca POATE fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale)

Intrebare: Salariat cu norma de 2h/zi,salariu 400 lei /luna se angajeaza cu data de 30.08.2017, fiind singurul venit salarial. Pentru luna august se plateste CAS si CASS angajator la salariu minim (1450 lei),sau proportional cu zilele lucrate(1450 lei /22 zile lucratoare * 2 zile lucrate=132 lei)?
Raspuns: Contributia de asigurari sociale și contributia de asigurari sociale de sanatate se platește la salariul minim brut pe tara in vigoare in luna in care se datoreaza, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. In exemplul dvs calculul este corect , pentru luna august contributiile sociale se datoreaza doar pentru 132 lei, venit aferent celor 2 zile lucrate.

Intrebare: Unui salariat cu 10 ctr cu sal minim/ ora cu cate 5ore/luna lucrate /ctr. Ii va revine fiecarui angajator de plata cas si cass la 1450 lei?
Raspuns: In cazul castigului lunar brut realizat in baza a 10 contracte individuale de munca cu timp partial, al caror nivel cumulat este sub nivelul salariului minim brut pe tara, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al CAS si CASS datorate de fiecare angajator, pentru fiecare contract de munca, este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile.

Intrebare: Am un contarcat de munca cu 4 ore pe zi si altele doua cu cate 4 ore pe luna, cum o sa calculez contritiile?
Raspuns: Nu ati specificat veniturile care le incasati deoarece baza de calcul a contributiilor sociale se stabileste in functie de venitul cumulat incasat lunar si nu in functie de numarul orelor lucrate. Daca baza lunara cumulata, aferenta veniturilor obtinute este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, contributiile se calculeaza de fiecare angajator, la salariul minim brut pe tara. Daca baza lunara cumulata, aferenta veniturilor obtinute este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara, contributiile se calculeaza de fiecare angajator la castigul realizat.

Pe aceasta tema, contabun.ro a mai publicat si:
*Ordin nr. 2343/2017: procedura pentru contractele cu timp partial
*Clarificari privind obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca (Inspectia Muncii)
*Model declaratie privind veniturile din contractele de munca cu timp partial (M.O 717/05.09.2017)

(Visited 3,615 times, 1 visits today)

One Response to Absentele nemotivate ale unui angajat cu venit sub 1450 se scad la calculul cas si cass angajator?

  1. Laura Turcu says:

    Buna ziua, referitor la calculul contributiilor sociale si de sanatate pentru contracte cu timp partial am o intrebare: daca un salariat cu norma partiala 3h, salariu 600lei se angajeaza cu data de 06.08.2017 la o societate, pe data de 18.08. 2017 se angajeaza la alta societate in aceleasi conditii, iar pe data de 24 08.2017 se angajeaza cu norma partiala 2h, salariu 300lei la o alta societate cum se calculeaza cuantumul contributiilor la fiecare societate pentru luna august? Va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.