ANAF: in conturile de TVA trebuie sa fie depuse si sume reprezentand TVA incasata in numerar (sesiune plata defalcata a TVA)

Intrebare: In cazul in care un furnizor decide sa aplice sistemul in perioada optionala, iar beneficiarul nu face plata corect in 2 conturi separate, beneficiarul va fi susceptibil de amenzi chiar daca el nu aplica Optional sistemul? Sau amenzile sunt aplicabile dupa 1 ian 2018?

*145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca-actualizat septembrie 2017
*Regulament intern: model si documente conexe-actualizat septembrie 2017

Raspuns ANAF: Prin exceptie, in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, contul de TVA se poate debita cu TVA achitata in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului, daca acesta nu a optat pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA.

Persoanele care au optat pentru aplicarea sistemului au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre beneficiarii care nu au optat pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA.

Sanctiunile se aplica doar persoanelor care au optat pentru aplicarea meceasimului incepand cu 1 octombrie 2017.

Intrebare: Cand trebuie sa deschid cont pentru tva defalcat, daca nu optez optional de la 1 octombrie?
Raspuns ANAF: De la data aplicarii sistemului privind plata defalcata a TVA, optional sau obligatoriu, trebuie sa detineti un cont de TVA care trebuie sa fie comunicat contribuabililor.

Intrebare: Split TVA se aplica numai pentru facturi sau pentru orice documente de vanzare (de exemplu vanzari cu casele de marcat)? In Art. 22(1) scrie ca prevederile art 1-15 (adica tot ce inseamna split) se aplica pentru FACTURILE emise dupa data de 1 ian. Dupa mine, nu ar rezulta ca s-ar aplica si la vanzari cu amanuntul.
Raspuns ANAF: In conturile de TVA trebuie sa fie depuse si sume reprezentand TVA incasata in numerar

Intrebare: Cum comentati legatura/contradictia dintre art. 22(1) si art. 15(3) ? Sau cu alte cuvinte, daca o firma cu tva la facturare are facturi din perioada anterioara pe care le incaseaza dupa 1 ian, va trebui sa-si vireze TVA-ul in contul de TVA, desi a fost declarat si (teoretic) platit? Credeti ca este posibil se se intample (in mod corect) acest lucru dat fiind faptul ca nu cred ca a tinut cineva evidenta incasarilor partiale defalcat pe baza si TVA, cerintele legislative in acest sens fiind doar pentru facturile cu TVA la incasare?

Raspuns ANAF: Potrivit prevederilor legale persoanele impozabile, inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 7 zile lucratoare de la incasare, TVA aferent facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau dupa cazinainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data.

Contabun.ro a mai scris si:
*(PDF) Prezentara mecanismului privind plata defalcata a TVA
*(PDF) OG 23/2017: plata defalcata a TVA (MO 706/2017)
*Plata defalcata a TVA: facilitati de care beneficiaza persoanele impozabile care opteaza pentru acest mecanism

Intrebare: Un contribuabil care nu aplica in 2017 split TVA, trebuie sa faca plati defalcate furnizorilor care opteaza pentru acest sistem inainte de 01.01.2018? Plata cu numerar la robotul bancii, in contul furnizorului care opteaza pentru acest sistem, se considera plata cu numerar direct catre furnizor? Dar plata/incasarea prin intermediul firmelor de curierat?
Raspuns ANAF: In situatia in care clientul nu opteaza pentru aplicarea mecanismului de TVA defalcata in perioada 01 octombrie -31 decembrie, nu are obligatia efectuarii platii defalcate a TVA catre furnizor.

Intrebare: Ce se intampla cu incasarile in cont curent ale Biletelor la Ordin / Cec-urilor primite de la clienti si care au termen de decontare dupa 01.10.2017 ? sau chiar 01.01.2018? Acestea nu pot fi schimbate fiind girate de clientul partenerului nostru?
Raspuns ANAF: Persoanele impozabile au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de 1 ianuarie 2018 si incasate dupa aceasta data.

Intrebare: Potrivit art. 3, alin. (2) din Ordonanta 23/2017 fac exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele fizice impozabile care nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Cum se definesc persoanele fizice impozabile si cine intra in aceasta categorie?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (ex. activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora), sunt persoane impozabile in scopul TVA.

Intrebare: In interiorul celor sapte zile se pot face compensare in sensul ca daca in una din zile din incasarile si platile in numerar rezulta tva de plata iar in urmatoarea zi ,de exemplu reiese tva de recuperat?
Raspuns ANAF: Nu se accepta compensari. Diferenta de TVA se calculeaza pentru fiecare zi.

Intrebare: Intreprinderile individuale platitoare de tva si care tin contabilitatea simplificat sunt asimilate societatilor comerciale in ceea ce priveste acest mecanism?
Raspuns ANAF:Toate persoanele impozabile, fizice sau juridice, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri şi servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.

Intrebare: Ce se intampla cu tva-ul facturilor aflate in sold la 01.01.2018 pentru platitorii de tva la incasare? evident aplicand tva defalcat de la 01.01.2018.
Raspuns ANAF: Mecanismul privind plata defalcata a T.V.A nu schimba regula privind stabilirea obligatiilor de plata la bugetul de stat a TVA.

Intrebare: In perioada de 7 zile lucratoare sunt permise compensari in interiorul firmei pt tva?In sensul ca daca am incasat numerar o factura pe data de 01 a lunii si efectuez o plata cu op pe data de 2 a lunii, presupunand ca incasarea este mai mare decat plata, cat tva colecat sunt obligat sa virez?diferenta sau platesc in totalitate tva-ul colectat pe data de 01 si pt. ce am platit furnizorului depun cerere de restituire?
Raspuns ANAF: Persoanele impozabile care efectueaza incasari in numerar au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar şi TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi.

Sursa: ANAF

(Visited 1,286 times, 2 visits today)

One Response to ANAF: in conturile de TVA trebuie sa fie depuse si sume reprezentand TVA incasata in numerar (sesiune plata defalcata a TVA)

  1. ANA SBURLAN says:

    As vrea sa stiu daca am inteles bine. Daca ai activitate zilnica trebuie sa faci decont zilnic incepand cu data de 07.01.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− three = 6

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.