CIM part time si indemnizatie crestere copil. Cum se calculeaza CAS si CASS datorate de angajator?

Intrebare: Daca am un contract activ cu 10 ore/luna si indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani de 1600 lei/luna. Cum se plateste CASS si CAS in cazul meu?

145-modele si formulare CIM

Vezi 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizate septembrie 2017, impartite pe domenii pentru a putea fi usor de folosit, cu explicati si sfaturi, astfel incat orice document intocmit sa fie in acord cu reglementarile impuse de legislatia muncii.

Raspuns: Potrivit prevederilor art.140 din Codul fiscal (articol modificat prin OUG nr. 4/2017 , publicata in Monitorul Oficial nr.598 din data de 25 iulie 2017), pentru angajatori, baza lunara de calcul pentru contributia de asiguari sociale o reprezina suma castigurilor brute preazute la art. 139, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaaă contributia individuala.

Prin exceptie de la prevederile de mai sus, in cazul castigului lunar brut prevazut la art. 139, realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Aceste prevederi nu se aplica persoanelor fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Aceste prevederi se aplica si pentru contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajatori. A se vedea in acest sens art.158 alin.(3) din Codul fiscal.

Important! Prin perioada in care contractul individual de munca este activ se intelege perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Codului muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare

In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza: (Salariul minim brut pe tara/Numarul de zile lucratoare in luna) x Numarul de zile lucrate in luna (a se vedea Procedura de aplicare a prevederilor art.140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, aprobata prin Ordinul nr.2343/2017, publicata in in Monitorul Oficial nr.717 din 05.09.2017).

Avand in vedere prevederile legale enumerate, apreciem ca in speta prezentata angajatorul va datora contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara, garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. Indemnizatia pentru cresterea copilului nu apare la exceptiile prevazute la art.140 din Codul fiscal.

(Visited 1,621 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 + four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.