Contribuțiile nu vor mai fi transferate total către angajat, ci parțial

Sindicalistii au declarat, miercuri, dupa negocierile avute la Guvern, ca nu vor fi fi trecute toate contributiile in sarcina angajatilor.

* Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare
* Regulament intern: model si documente conexe

Se doreste transferarea unor parti de contributii de la angajator la angajat conform celor discutate care ramane sa le vedem efectiv in urmatoarele zile intr-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este ca fondurile speciale – somaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare a salariilor, concedii medicale, inclusiv obligatiile angajatorului pentru conditii de munca deosebite si speciale – vor ramane in continuare in sarcina angajatorului. Deci din totalul obligatiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7% contributii pentru conditii normale sau se adauga cinci puncte procentuale pentru deosebite si zece puncte procentuale pentru speciale. In acelasi timp, conform precizarilor domnului ministru al Justitiei, fara sa se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea va prevedea in mod expres si imperativ faptul ca angajatorii sunt obligati sa creasca cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contributii sociale de 35% pentru angajat si la restul cele 10% impozit pe salariu. In conditiile respective cresc si in sectorul economic privat, mixt sau de stat salariile nete cu aproximativ 8% in structura data. In acelasi timp s-a convenit, cel putin aparent e convenit cu sectorul bugetar ca, in legea de salarizare bugetara, cresterea de 25% prevazuta pentru 1 ianuarie 2018 include si transferul de taxe sociale. Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25% din care se vor scadea taxele sociale – 20% pentru angajator, deci vor avea o crestere pe net de aproximativ 5%”, a anuntat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu.

Contabun.ro a mai scris si:
* Contributii sociale obligatorii (modificari aduse de HG nr.284)
* Contributii sociale obligatorii: tabel comparativ urmare a modificarilor aduse de legea 177/2017

Liderul Cartel Alfa a spus ca nemultumirile sindicatelor au fost generate de faptul ca exista riscul ca salariul net sa scada.
”A ramas sa se studieze impactul legat de repartizarea pe brut in salarii a noilor cresteri pentru ca ne vom apropia foarte mult ca salarii brute care se raporteaza la nivelul statisticii europene de salariile din Grecia, Portugalia (…) desi pe net cresterile nu sunt la nivelul respectiv”, a mai spus Hossu.
Sursa: mediafax

(Visited 901 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 × three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.