„Capcanele” fisei de pontaj. Atentie la ce treceti in Regulamentul intern

Potrivit legii, din data de 7 august 2017 angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat (program de 8 ore sau part time), cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru (de la 10 la 18, de la 9 la 17 etc.). Ce probleme pot intampina companiile?

* 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* Regulament intern: model si documente conexe

„In situatia in care inspectorii de munca vin in control in afara timpului de munca trecut in contract, riscul major este in cadrul contractelor de munca cu timp partial, avand in vedere faptul ca aceasta situatie este considerata munca nedeclarata si este sanctionata contraventional (10.000 de lei pentru fiecare persoana identificata). Pentru salariatii cu norma intreaga, in functie de ora de inceput si cea de sfarsit inregistrate pot aparea discutii in jurul unor eventuale ore suplimentare”, a explicat Madalina Racovitan, partener in cadrul firmei de audit si consultanta fiscala KPMG Romania.

Ea a mai precizat ca este foarte important ca angajatorii sa acorde o atentie sporita in redactarea clauzelor contractului de munca (in special a celor referitoare la programul de lucru) in concordanta cu specificul activitatii desfasurate de salariati.

„Spre exemplu, daca in cadrul companiilor exista o flexibilitate in ceea ce priveste ora de inceput a programului de lucru este bine ca acest lucru sa fie precizat in contractele de munca/Regulament intern, in asa fel incat in situatia unui control al inspectoratului teritorial de munca ora de venire la birou sa se incadreze in intervalul de timp mentionat in contract / Regulament Intern. Aceasta posibilitate este discutabila in situatia contractelor part time”, a mai spus Madalina Racovitan.

Contabun.ro a publicat si:
* Clarificari privind obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca (Inspectia Muncii)
* Model declaratie privind veniturile din contractele de munca cu timp partial (M.O 717/05.09.2017)

Sursa: zf.ro

(Visited 5,917 times, 1 visits today)

2 Responses to „Capcanele” fisei de pontaj. Atentie la ce treceti in Regulamentul intern

  1. Mona says:

    In articol vad ca va faceti griji mai mult pentru angajatori, nu inteleg acest lucru, deoarece angajatii sunt cei pacaliti, cand sunt pusi sa semneze un contract tipizat de 8 ore pe zi si ei stau 10 sau 12 ore la lucru. Din pacate aceste lucruri nu se vad pentru ca oamenii simpli din campul muncii nu fac sesizari la ITM de frica sa nu ramana fara servici. Legile ar trebui facute ca sa protejeze in primul rand pe cel care munceste, sau macar sa ne invete cineva sa ne protejam singuri, dar din cate vad in articolele primite, dvs.ii invatati si ii ajutati doar pe patroni cum sa faca lucrurile sa fie in favoarea lor.
    Multumesc, cu respect .

  2. eminovici says:

    mona, …am sentimentul ca nu citesti tot articolul , ci doar printre randuri. nu te supara, dar aceste legi ingreuneaza activitatea angajatorului. controalele sunt suportate de angajator nu de angajatul pe care nu il poti multumi oricati bani i-ai da,,..ca intotdeauna se va uita in fluturasul colegului. sunt putini bani in Romania fata de tarile europene, dar sa nu punem totul pe seama angajatorilor!(eu nu sunt decat angajat, dar lucrez in domeniul angajarilor si crede-ma, legea nu ajuta angajatorului!…asta nu ca te-as lamuri eu, daca nu te-a lamurit un articol intreg) trist!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− one = 3

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.