Inregistrarea/anularea in scopuri de TVA va depinde de nivelul riscului fiscal

ANAF actualizeaza, conform modificarilor Codului Fiscal din luna iulie a.c, printr-un proiect de ordin, procedurile administrative privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA, devenind astfel mai explicite, transparente si facile pentru contribuabili.

 

* Regulament intern: model si documente conexe – actualizat septembrie 2017
* 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca – actualizat septembrie 2017

 

Procedurile vizeaza persoanele impozabile care din punct de vedere fiscal se incadreaza intr-un anumit nivel de risc, astfel ca administratia fiscala nu va inregistra in scopuri de TVA, respectiv va anula inregistrarea in scopuri de TVA in cazul in care persoanele impozabile prezinta risc fiscal ridicat.

Mai mult, criteriile in baza carora este evaluat riscul fiscal vor fi publice, in vederea transparentizarii si aplicarii unui tratament unitar persoanelor impozabile care vor face obiectul acestor proceduri.

In plus, noile modificari procedurale vor reduce perioada de evaluare a riscului fiscal in cadrul procedurii de inregistrare/anularea a inregistrarii in scopuri de TVA. Aceasta a fost simplificata in sensul ca, in cadrul audierii, va avea loc inclusiv etapa interviului, astfel incat persoana impozabila va putea sa prezinte date, informatii si documente relevante prin intermediul carora sa demonstreze ca nu se incadreaza in categoria persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat. In acest context, persoanele impozabile au posibilitatea sa obtina codul de inregistrare in scopuri de TVA intr-o perioada de timp mai scurta.

In prezent, procedura privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA este reglementata prin OPANAF nr.605/2017 prin intermediul caruia au fost stabilite inclusive criteriile pe baza carora este evaluate intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA.

Proiectul poate fi descarcat de aici

Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA-click aici

Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA – click aici

Sursa: ANAF

(Visited 265 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 × = forty nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.