Sinteza saptamanii 25-29 septembrie („Capcanele” fisei de pontaj. Atentie la ce treceti in Regulamentul intern)

In materialul de fata va prezentam cele mai importante articole din saptamana recent incheiata.


*„Capcanele” fisei de pontaj. Atentie la ce treceti in Regulamentul intern
Potrivit legii, din data de 7 august 2017 angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat (program de 8 ore sau part time), cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru (de la 10 la 18, de la 9 la 17 etc.). Ce probleme pot intampina companiile?

*Olguta Vasilescu: “Se modifica toate contractele de munca”
Ministrul Muncii a afirmat ca toate contractele de munca, adica aproape 5 milioane, vor trebui modificate in ajunul Anului Nou odata cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Cat despre costuri, Olguta Vasilescu nu a dorit sa comenteze subiectul.

*Seful Inspectiei Muncii: ”Programul flexibil trebuie stipulat in Regulamentul Intern”
Prin noile modificari ale Codului muncii se complica foarte mult evidenta contractelor de munca si a prezentei salariatilor la service

*ITM: Angajatori! Atentie la timpul de lucru al angajatilor!
Codul Muncii contine precizari clare referitoare la timpul de lucru al angajatilor. Astfel, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

*OPANAF 2743/2017: aprobarea formularului 086 (Notificare privind optiunea de aplicare a mecanismului de plata defalcata a TVA)
In Monitorul Oficial nr. 763 din 27.09.2017 a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationala de Administrare Fiscala nr. 2743 din 21 Septembrie 2017 – pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (086) „Notificare privind optiunea de aplicare a mecanismului de plata defalcata a TVA“.

*Senat: Split TVA se va aplica obligatoriu doar de catre companiile care au relatii contractuale cu statul
Senatorii din Comisia de Buget-Finante au adoptat, marti, proiectul legii de aprobare a Ordonantei 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu amendamentul ca masura se va aplica obligatoriu numai de catre companiile care au relatii comerciale cu statul, celelalte companii urmand sa o aplice optional.

*Codul fiscal, actualizat septembrie 2017, a fost publicat pe site-ul ANAF. Descarca de aici documentul
ANAF a publicat recent pe pagina sa de internet o versiune actualizata la zi a Codului fiscal si a normelor sale de aplicare, ce contine si adnotari cu toate ordinele — emise de ANAF si Ministerul Finantelor Publice (MFP) pana la 15 septembrie 2017 — pentru aplicarea prevederilor fiscale.

*Sistemul privind plata defalcata a TVA (PDTVA): material informativ ANAF
Mecanismul consta in derularea platilor reprezentand TVA din facturile de achizitii si a incasarilor reprezentand TVA din facturile emise, printr-un cont special deschis in acest scop pe numele persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA (PI TVA) – CONT DE TVA PROPRIU

*ANAF actualizeaza formularele 100 si 710
Incepand cu luna septembrie 2017, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati si care nu angajeaza persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

(Visited 539 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× nine = 72

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.