Depunere declaratii rectificative: speta ANAF

Intrebare: Se pot depune de catre contribuabili declaratii fiscale rectificative prin care sunt individualizate obligatii de plata suplimentare pentru perioadele fiscale pentru care s-a implinit termenul de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale?

Raspuns ANAF: Codul de procedura fiscala reglementeaza ca declaratia de impunere poate fi corectata de catre contribuabil/platitor, pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale, iar declaratia informativa, indiferent de perioada la care se refera, prin depunerea unei declaratii rectificative.

Declaratia de impunere nu poate fi depusa si nu poate fi corectata dupa anularea rezervei verificarii ulterioare.

In ceea ce priveste plata obligatiilor fiscale, conform Codului de procedura fiscala orice persoana poate efectua, pentru sine sau pentru alta persoana, plata unor obligatii fiscale pentru care s-a implinit termenul de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale sau termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita ori obligatiile fiscale erau datorate de o persoana juridica care si-a incetat existenta, cu obligatia depunerii unei declaratii pe propria raspundere cu privire la optiunea efectuarii unei asemenea plati.

Pe cale de consecinta, pentru perioadele fiscale pentru care s-a implinit termenul de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale contribuabilul poate depune declaratie rectificativa prin care sunt individualizate obligatii de plata suplimentare, intrucat Codul de procedura fiscala permite efectuarea platii unor obligatii fiscale prescrise.

Baza legala: Legea nr 207 / 2015 articolul 105 al.1, 2,3, 5 si art.161

(Visited 780 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − 5 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.