ITM, despre munca la negru:”Putem sista locul de munca”

Odata cu publicarea, la inceputul lunii august, in Monitorul Oficial a OUG nr. 53 au aparut si cateva noutati in ceea ce priveste relatiile de munca.


* 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca – actualizat septembrie 2017
* Regulament intern: model si documente conexe – actualizat septembrie 2017

Principala noutate se refera la „munca la negru”. Amenda este de 20.000 de lei pentru fiecare persoana depistata, iar daca pana la aparitia OUG nr. 53 era o limita superioara de 5 angajati pentru care se putea aplica amenda (peste acest numar era infractiune), „acum cati angajati fara forme sunt – se inmultesc cu 20.000 si am dat amenda”, a spus Dorin Male, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Harghita

Ca o sanctiune complementara se poate sista locul de munca pana cand se plateste amenda, pana cand se angajeaza omul si pana cand se platesc contributiile pentru om.

Inspectorul sef al ITM Harghita a mai spus ca, atat angajatorul, cat si angajatul, inainte de inceperea activitatii in cadrul unei institutii, trebuie sa stie anumite lucruri, si anume: cele doua parti trebuie sa incheie o forma scrisa, un contract individual de munca, angajatul trebuie sa primeasca un exemplar din acest contract, angajatorul are obligatia sa-l transmita in sistemul national de evidenta a salariatilor (REVISAL) si ca toate aceste lucruri trebuie facute anterior inceperii activitatii si nu ulterior.

Contabun.ro a publicat si:
* ITM: Angajatori! Atentie la timpul de lucru al angajatilor!
* Seful Inspectiei Muncii: ”Programul flexibil trebuie stipulat in Regulamentul Intern”
* „Capcanele” fisei de pontaj. Atentie la ce treceti in Regulamentul intern

Sursa: informatiahr.ro

(Visited 390 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 4 = seven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.