TVA Split: Doar 175 de companii din 450.000 active au optat pentru sistem

Pana ieri, 2 octombrie ora 12.29, 175 de companii optasera pentru sistemul TVA Split, a comunicat Ministerul Finantelor, la solicitarea ZF.
Cele mai multe companii erau din Bucuresti – 44 de companii.

In sase judete nicio companie nu a optat pentru acest sistem.

Intre 1 octombrie si 31 decembrie 2017 companiile pot opta pentru inscrierea voluntara in sistemul TVA Split, beneficiind astfel de o serie de facilitati: primesc o reducere de 5% din impozitul pe profit sau din impozitul pe veniturile microintreprinderilor si le sunt anualate penalitatile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la finalul lunii septembrie.

TVA Split (plata TVA dintr-un cont separat de conturile curente) devine obligatorie de la 1 ianuarie 2018, potrivit Ordonantei 23/2017 a guvernului.

Saptamana trecuta Senatul a decis ca Split TVA sa se aplice numai firmelor care au contracte cu statul, desi initial se anuntase ca va fi aplicata tuturor jucatorilor din economie.
„Eu merg pe ideea sa fie obligatoriu numai pentru firmele care au relatii cu statul, apoi pentru restul sa fie optionala aceasta masura, cu sau fara un termen anume. Daca masura este buna, celelalte firme se vor inghesui sa o aplice”, a spus Eugen Teodorovici, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat.

Contabun.ro a publicat si:
*OPANAF 2743/2017: aprobarea formularului 086 (Notificare privind optiunea de aplicare a mecanismului de plata defalcata a TVA)
*Sistemul privind plata defalcata a TVA (PDTVA): material informativ ANAF

(Visited 198 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 + = twelve

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.287 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.