Schimbarea domiciliului fiscal: depunem formularul 050 sau declaratia de mentiuni 013? Vezi raspunsul ANAF

Intrebare: Eu in prima faza as vrea sa stiu ce semnifica acest “domiciliu fiscal” , cum sunt afectat?
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Raspuns ANAF: Domiciliul fiscal este stabilit in scopul desemnarii organului fiscal care administreaza obligatiile fiscale ale contribuabililor, respctiv organul fiscal la care se face inregistrarea fiscala, declararea, stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.

In situatia in care aveti obligatii fiscale, aceste obligatii se administreaza de organul fiscal in raza caruia aveti domiciliul fiscal.Pentru persoanele fizice romane, care nu desfasoara activitati economice, domiciliul fiscal este domiciliul inscris in actul de identitate.

Intrebare: Daca sunt rezident in alta tara UE, si am domiciliul fiscal acolo de 10 ani, care este procedura pentru inregistrarea in Romania a actualului domiciu fiscal?
Raspuns: In vederea administrarii creantelor fiscale de catre organele fiscale din Romania, prin domiciliu fiscal al unei persoane fizice se intelege adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu.

In situatia in care persoana este considerata rezidenta atat in Romania (detine carte de identitate romaneasca valabila), cat si intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri este necesara stabilirea rezidentei fiscale.

Intrebare: O societate are domiciliul fiscal diferit de sediul social. Hotaraste sa modifice sediul social in alt judet si domiciliul fiscal sa ramana neschimbat. ONRC a transmis modificarea de sediu social. Ce declaratii trebuie sa depuna contribuabilul in acest caz ? Mentionez ca in colaborare cu DGFP Ilfov, am ajuns la concluzia ca aceasta situatie lipseste din procedura si practic nu se stie ce trebuie facut.
Raspuns ANAF: In situatia prezentata de dvs. se aplica prevederile art 31 alin 1 si 2 din Codul de Procedura fiscala avand in vedere ca doriti ca domiciliul fiscal sa ramana acelasi dar este diferit de noul sediu social. Deci se depune formularul 050 la organul fiscal la care aveti deja domiciliul fiscal completand la cap I pct 3 adresa noului sediu social , iar la cap II si III din formular aceeasi adresa la care aveti domiciliul fiscal.

Intrebare: Si daca persoana fizica respectiva este rezident in alta tara, non UE, care este procedura pentru a inregistra noul domiciliu fiscal la noi? Este obligatoriu sa faca acest demers?
Raspuns ANAF: In situatia in care persoana fizica are obligatia de a depune declaratii la organul fiscal acesta trebuie sa desemneze un imputernicit, cu domiciliul fiscal in Romania, care sa indeplineasca, in numele si din patrimoniul sau, obligatiile acestuia din urma fata de organul fiscal.
In vederea inregistrarii imputernicitul va depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul sau fiscal formularul 030 “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal”

 

Contabun.ro a mai publicat si:
* Depunerea formularului 050 „ Cerere de Inregistrare/Modificare a domiciliului fiscal al contribuabiulului”: info utile
* OPANAF 2853/2017 : modificare proceduri de schimbare a domiciliului fiscal (MO 783/2017)

 

Intrebare: Buna ziua, am depus saptamana trecuta la Anaf un formular 050 pentru schimbarea sediului fiscal de la Bucuresti la Timisoara, la ghiseu mi l-a luat , ce se va intampla acum dupa noul Ordin 2853/2017? Ar trebui sa mai depun ceva , sa astept …… Contribuabilul doreste si inregistrarea in scopuri de TVA si nu stiu la care Administratie sa merg sa depun D010.?! Va multumesc
Raspuns ANAF: In limita informatiilor furnizate, in situatia in care prin schimbarea “sediului fiscal” intelegeti modificarea sediului social in cazul unei persoane juridice, consideram ca, daca ati solicitat inregistrarea mentiunilor privind modificarea sediului social in registrul comertului, iar sediul social reprezinta si domiciliul fiscal, nu era necesar sa depuneti formularul 050 “Cerere de inregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului”.

In acest caz, competenta de administrare trece la noul organ fiscal incepand cu ziua urmatoare expirarii termenului de 15 zile lucratoare de la data inscrierii in registrul comertului a mentiunilor privind modificarea sediului social.

Astfel, in situatia in care au expirat cele 15 zile, pentru inregistrarea in scopuri de TVA este necesar sa va adresati unitatii fiscale de la Timisoara.

Intrebare: Buna ziua, pentru modificarea domiciliului fiscal al unui sediu permanent in Romania al unei persoane juridice straine se depune formularul 050 sau declaratie de mentiuni 013? Multumesc anticipat!
Raspuns ANAF: Schimbarea domiciliului fiscal al unui sediu permanent se aduce la cunostinta organului fiscal competent prin depunerea declaratiei de mentiuni respectiv formularul 013, in termen de 15 zile de la data producerii modificarii.

(Visited 3,801 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four + 7 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.