Telemunca: Senatul a adoptat proiectul privind reglementarea muncii de la distanta

Senatorii au adoptat, luni, cu 93 de voturi “pentru”, un vot impotriva si 15 abtineri, proiectul de lege privind reglementarea activitatii de telemunca care prevede ca aceasta este o forma de organizare a muncii realizate de la distanta
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

Potrivit proiectului de lege, initiat de Guvern si aprobat in sedinta Executivului din 9 august, telemunca este forma de organizare a muncii in care ”o activitate care ar putea fi efectuata in cadrul locului de munca organizat de angajator, se realizeaza de catre un salariat, de la distanta de aceasta locatie, in mod regulat si voluntar, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor”.

Activitatea se realizeaza in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau al unui act aditional la acesta, cu respectarea conditiilor cumulative ca activitatea sa fie desfasurata in afara oricarui loc de munca organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele, ca activitatea in regim de teleworking sa fie desfasurata cel putin o zi pe luna si cu conditia ca salariatul sa-si fi exprimat acordul cu aceasta forma de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de munca sau al unui act aditional la acesta, dupa caz.

Nerespectarea dispozitiilor referitoare la obligatia de a prevedea in mod expres in contractul individual de munca sau in actul aditional prestarea unei activitati in regim de telemunca, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 10.000 de lei pentru fiecare persoana, se arata in raportul comisiei pentru munca, familie si protectie sociala.

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, la solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al salariatului cu norma intreaga, acesta poate efectua munca suplimentara.

Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Model declaratie privind veniturile din contractele de munca cu timp partial (M.O 717/05.09.2017)
*Ordin nr. 2343/2017: procedura pentru contractele cu timp partial

Sursa: Mediafax

(Visited 860 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− two = 7

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.