Aparate de marcat electronice fiscale: actualizarea normelor metodologice (proiect)

Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale ar putea fi actualizate, potrivit unui proiect legislativ pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Proiectul de hotarare vizeaza corelarea normelor de aplicare a OUG nr. 28/1999 cu prevederile ordonantei, avand in vedere modificarile pe care le-a suferit actul normativ, se mentioneaza in nota de fundamentare ce insoteste propunerea legislativa.

Amintim ca OUG nr. 28/1999 a fost modificata substantial prin OUG nr. 91/2014, unde, pe langa definirea noilor aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, au fost aduse si alte elemente de noutate, printre care si etapizarea procesului de inlocuire a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hartie cu cele echipate cu jurnal electronic.

Astfel, potrivit celor mai recente modificari, operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili, respectiv mijlocii au obligatia de a utiliza numai case de marcat cu jurnal electronic incepand cu 1 iunie 2018, in timp ce contribuabilii mici au aceasta obligatie de la 1 august 2018. Tot de la 1 august anul viitor se interzice comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal.

Printre reglementarile propuse se numara definirea unor notiuni (substitut de numerar, comert ocazional), clarificarea activitatilor care se incadreaza in exceptiile de la obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale prevazute la art. 2 din ordonanta de urgenta, stabilirea conditiilor tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, pentru a putea fi supuse autorizarii.

Potrivit notei de fundamentare citate, masurile ce vor fi stabilite in urma aprobarii proiectului de hotarare vor contribui la reducerea evaziunii fiscale si la cresterea nivelului de fiscalizare si asigurarea imbunatatirii executiei veniturilor bugetare.

Sursa: CECCAR

(Visited 504 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.