Firmele cu cifra de afaceri de sub 1 milion de euro vor plati un impozit de 1% din cifra de afaceri

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a prezentat, joi, masurile pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro si tranferul unor contributii in contul angajatului.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Am sa incep cu una din cele mai importante masuri – scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, nu doar pe veniturile de salarii, ci si pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobanzi, activitati agricole. Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariati care vor plati un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de romani care au depozite bancare si care vor plati, astfel, un impozit mic pe dobanzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei si care vor plati un impozit redus pe suma care depaseste acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetateni care vor pliati un impozit mai mic pe veniturile din activitatile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalisti. Toti romanii care au inchiriat o locuinta, un teren sau alte bunuri vor plati, de asemenea, un impozit redus pe chiria primita. De asemenea, toti romanii si firmele care desfasoara activitati agricole vor plati un impozit redus de 10% pentru veniturile obtinute”, a anuntat ministrul de Finante, Ionut Misa, la inceputul sedintei de Guvern.

El a precizat ca vor fi si masuri pentru incurajarea mediului de afacceri.

”Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, fata de impozitul de 16% pe profit, cat se plateste in prezent.

De asemenea, firmele corecte nu vor mai avea de suferit din cauza celor care fac evaziune. Agentii economici nu vor mai putea fi cercetati penal in cazul unei fraude pe lantul de TVA, decat daca exista probe materiale c a respectivul agent economic a intrat in contact cu firmele evazioniste. In prezent, punerea sub urmarire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni.Se elimina astfel situatiile in care nu se acorda deductibilitate TVA pentru ca o companie avusese o relatie comerciala cu o a patra sau a cincea companie pe lant care crease un act de evaziune.

Avem, de asemenea, masuri pentru combaterea evaziunii si pentru evitarea taxelor. Aici as mentiona ca se introduce Directiva Europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, Directiva UE 1164/2016. Astfel, multinationalele care evitau pana acum plata taxelor in Romania nu vor mai putea face acest lucru. Se vor acorda astfel deducerea limitata a dobanzilor, se va introduce un impozit pentru sumele transferate in afara tarii de multinationale, in incercarea de a-si reduce baza de impozitare, vor fi impiedicate transferurile unor grupuri de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obtinute prin aranjamente abuzive intre firme”, a mai precizat Misa.

Sursa: Mediafax

(Visited 1,084 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 + = eleven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.