Salariul minim brut pe tara creste la 1900 lei de la 1 ianuarie 2018 (proiect pe site-ul Ministerului Muncii)

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, a prezentat proiectul de Hotarare de Guvern prin care salariul minim brut pe tara ar urma sa creasca la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Aceasta valoare corespunde unui salariu net de 1.550 de lei.


*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Ministrul a mai prezentat si un proiect de Ordonanta de urgenta prin care indemnizatia minima de crestere a copilului va fi majorata, tot din 1 ianuarie 2018, de la 1.233 lei la 1.250 de lei. Pentru asigurarea acestei cresteri, proiectul de act normativ mai prevede ca indemnizatia de crestere a copilului sa nu se mai raporteze, pe viitor, la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta (ISR), care este astazi de 500 de lei, iar indemnizatia va fi de doua ori si jumatate ISR.

Tot in prima lectura a fost prezentat si proiectul de ordonanta prin care pensia minima ar urma sa creasca la 640 de lei, iar valoarea punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018.

Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, dar fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Practic, suma care este achitata astazi catre administratoriiPilonului II va fi cel putin aceeasi, in 2018, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului mediu brut cu 20%.

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale a mai propus Executivului amanarea Venitului Minim de Incluziune (VMI) cu un an, pana la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, deoarece sistemul informatic nu este, inca, pregatit.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Majorare salariu minim de la 01.02.2017: model act aditional
* Majorare salariu minim de la 01.02.2017: data limita de raportare in Revisal si model act aditional

(Visited 1,275 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× five = 30

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.