Sinteza modificarilor legislative in domeniul salarizarii (salariu minim, contributii…)

Ministerul Finantelor Publice anunta ca in sedinta Guvernului Romaniei din 26 octombrie 2017 a fost dezbatuta in prima lectura Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal.
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Potrivit textului ordonantei, impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru urmatoarele categorii de persoane/venituri: salariati, pensionari, persoane fizice autorizate, drepturi de autor si cabinete individuale (ex. avocati, medici, notari), chirii, dobanzi, arenda, premii, activitati agricole, investitii si venituri din alte surse.

Aceasta ordonanta aduce noutati importante si in ceea ce priveste reducerea contributiilor sociale si trecerea acestora de la angajatori la angajati.

Nivelul contributiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel ca din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut, se vor plati 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat. In total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale. Acestea din urma vor fi cuprinse intr-o singura contributie, care se va numi contributie asiguratorie pentru munca.

De asemenea, o alta simplificare adusa de aceasta ordonanta in privinta trecerii contributiilor sociale catre salariati consta in faptul ca din cele 9 contributii platite in prezent de salariat si angajator vor ramane doar 3:
1) Contributia pentru pensie (CAS) – platita pentru salariat,
2) Contributia pentru sanatate (CASS) – platita pentru salariat,
3) Contributia asiguratoare pentru munca – suportata de angajator.

Totodata, mentionam ca scad contributiile pentru conditiile la pensie pentru conditii deosebite sau speciale de munca:
• CAS pentru conditii deosebite de munca scade de la 31,3% la 29% (-2,3pp);
• CAS pentru conditii speciale de munca scade de la 36,3% la 33% (-3,3 pp).

In privinta romanilor care desfasoara activitati independente (medicii, avocatii, notarii, jurnalistii, scriitorii, artistii etc.), acestia nu vor mai plati contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati. Aceste contributii se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.

Alte masuri importante prevazute de Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, dezbatuta in sedinta de guvern de astazi sunt:
• Cresterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%. Pentru cei cu salariul minim si care nu au persoane in intretinere deducerea personala creste de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoana aflata in intretinere, deducerea creste de la 100 lei la 160 lei;
• Majorarea plafonului pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor, de la 500.000 de euro la 1 milion euro, si includerea in acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfasoara activitati exceptate in prezent;
• Transpunerea Directivei UE 1164/2016 privind externalizarea profiturilor prin:
– limitarea deductibilitatii dobanzilor;
– introducerea impozitarii la iesire, masura care previne erodarea bazei impozabile in cazul unui transfer de active in afara Romaniei;
– introducerea regulii antiabuz ce va permite autoritatilor romane sa refuze
contribuabililor beneficiile fiscale obtinute din aranjamente abuzive;
– introducerea normelor privind societatile straine controlate (SSC) ce au ca scop impiedicarea evitarii platii impozitelor prin devierea veniturilor catre filiale din paradisuri fiscale.
• Extinderea confiscarii si asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune comercializand produse accizabile nemarcate – alcool si produse din tutun;
• Clarificarea faptului ca sanctionarea unui agent economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA este posibila doar daca exista probe ca acesta avea informatii certe despre activitatea firmelor evazioniste cu care a intrat in relatii comerciale.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Firmele cu cifra de afaceri de sub 1 milion de euro vor plati un impozit de 1% din cifra de afaceri
* Taxa de solidaritate, redenumita contributie asiguratoare pentru munca, va fi de 2,25%

(Visited 2,292 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.