Ordonanta privind TVA split, modificata in comisia de buget a Senatului

Senatorii din Comisia de Buget-Finante au dat un raport de admitere, luni, proiectului Legii de aprobare a Ordonantei 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Potrivit ordonantei, plata defalcata a TVA se va aplica companiilor care sunt in insolventa sau inregistreaza intarzieri la plata TVA.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Raportul de admitere a fost adoptat cu 5 voturi „pentru”, 2 „impotriva” si o abtinere. Presedintele comisiei, senatorul PSD Eugen Teodorovici spune ca legea va fi propusa, astazi, pentru agenda plenului la Senat in forma care a iesit din comisia de buget-finante.

„Intr-un final, forma care va fi marti la vot in plenul Senatului prevede ca obligatie doar pentru firmele in insolventa, faliment si cele care la final de an 2017 au datorii pe zona de TVA (…)”, a declarat Teodorovici.

El a spus ca aceasta masura va fi aplicata pentru companiile de stat, numai daca sunt datoare pe zona TVA.

Intrebat daca este o masura costisitoare pentru o companie in insolventa, senatorul PSD a raspuns: „Toate companiile in piata stiu foarte bine ca intr-o anumita situatie in cazul in care intra sub incidenta insolventei au si aceasta obligatie de urmat”.

De asemenea, el si-a exprimat dorinta ca forma legii sa fie imbunatatita de Camera Deputatilor, care este for decizional. „Eu sper ca la nivelul Camerei Deputatilor sa continue discutia si sa speram ca va fi o forma si mai buna. Ideea este ca este un timp foarte scurt pana la final de an si cei de la Finante trebuie sa-si gandeasca normele de aplicare si pasii urmatori ca legea sa fie aplicabila”, a mai spus Teodorovici.

Senatorul liberal Florin Citu a declarat ca modificarile facute luni vor face ca efectele negative ale actului normativ asupra economiei sa fie si mai mari.

„Principalele modificari aparute astazi cred ca sunt mult mai dure pentru economie decat ce era in faza originala. Aceasta lege se aplica companiilor care sunt in insolventa sau care au restante la plata TVA la stat, adica tocmai acelor comapanii care au probleme cu cash-ul – pentru ca nu sunt infractori toti, nu sunt toti evazionisti – care au intrat in insolventa dintr-un motiv sau altul. Acum vor fi nevoite sa cheltuiasca bani sa-si implementeze acest sistem de plata a TVA defalcat. Cred ca multe dintre aceste companii vor decide imediat sa intre in faliment”, a spus Citu.

Contabun.ro a mai publicat si:
*OMFP 2800/2017: procedura anulare penalitati de intarziere la TVA (split TVA)
*Inregistrarile contabile privind split TVA (proiect legislativ): conturile 5126 si 5127

Sursa: Mediafax

(Visited 576 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.